Νέα Έρευνα: Ο Περιορισμός των Σακχάρων στη Διατροφή Μειώνει τον Κίνδυνο Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της νόσου περιορίζοντας την κατανάλωση συγκεκριμένων σακχάρων στη διατροφή τους, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Gastroenterology.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία νόσος που επηρεάζει σήμερα περίπου το 20% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο και χαρακτηρίζεται από παλινδρόμηση της τροφής και του στομαχικού περιεχομένου στον οισοφάγο, δηλαδή το σωλήνα που συνδέει τη στοματική κοιλότητα με το στόμαχο.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Vanderbilt, ήταν η πρώτη που εξέτασε τις επιδράσεις των υδατανθράκων στην πορεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι περιορίζοντας τα απλά σάκχαρα, όπως για παράδειγμα αυτά που βρίσκονται στο ψωμί και τα μπισκότα, μπορεί να μειωθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Εκτός από τους υδατάνθρακες, αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο πιστεύουν ότι πρέπει να περιορίσουν και άλλα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα κιτρικά φρούτα, τη σοκολάτα ή τη σάλτσα ντομάτας, ωστόσο η παρούσας μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Μέσω Ποιου Μηχανισμού ο Περιορισμός των Απλών Σακχάρων Μειώνει τα Συμπτώματα της Νόσου;

Στην τυπική δυτική διατροφή, η κατανάλωση απλών σακχάρων είναι ιδιαίτερα υψηλή και προσεγγίζει τα 140 γραμμάρια την ημέρα. Οι εθελοντές της έρευνας που περιόρισαν την κατανάλωση των παραπάνω σακχάρων κατά 62γρ ή περισσότερο ήταν αυτοί που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Προφανώς είναι σημαντικό να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί ο περιορισμός των απλών σακχάρων βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ωστόσο αυτή τη στιγμή η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι η πέψη αυτών των τροφίμων χρειάζεται περισσότερο χρόνο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον κατώτατο οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός εμπλέκει και τα βακτήρια του εντέρου στην παραπάνω σύνδεση. Συγκεκριμένα, αν δεν έχουμε τα κατάλληλα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να δημιουργούνται αέρια κατά την πέψη τα οποία φτάνουν στο στόμαχο και επιδεινώνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Κλειδί η Ισορροπημένη Δίαιτα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αφαίρεση όλων των τροφίμων που συνδέονται με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων και την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου περιστασιακά.

Οι οδηγίες για τους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση περιλαμβάνουν συνήθως αποφυγή των τροφίμων που επιβραδύνουν την πέψη, μειώνοντας έτσι την πίεση στους μύες του στομάχου. Από τα τελευταία δεδομένα φαίνεται ότι είναι περισσότερο σημαντικό να περιορίσουμε τις μερίδες που τρώμε, παρά να αποκλείσουμε εντελώς ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή μας αν θέλουμε να περιορίσουμε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Για παράδειγμα, η πέψη χρειάζεται περισσότερο χρόνο σε ένα μεγάλο γεύμα και επομένως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουμε συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αντιθέτως, μικρότερες μερίδες πέπτονται ταχύτερα και διευκολύνουν την προώθηση της τροφής από το στόμαχο στο έντερο.

Τα γεύματα αργά τα βράδυ μπορεί επίσης να προκαλέσουν παλινδρόμηση, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου η στάση του σώματος διευκολύνει την εμφάνιση συμπτωμάτων, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η πέψη της τροφής. Ιδανικά, το τελευταίο μας γεύμα θα πρέπει να είναι περίπου 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα