Νέα Έρευνα: Μία Απλή Αλλαγή στη Διατροφή Περιορίζει τον Κίνδυνο Καρκίνου του Παχέος Εντέρου στους Άνδρες

Είναι γνωστό σήμερα ότι τα φυτικά τρόφιμα προσφέρουν μία σειρά οφέλη για την υγεία και μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο για διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2. Μάλιστα, δεδομένα έχουν δείξει ότι αυτοί που καταναλώνουν τακτικά φρούτα και λαχανικά έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine εξέτασε 79.952 άνδρες εθελοντές από τις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 22%.

Βέβαια, καθώς ήταν μία έρευνα παρατήρησης, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν μέσω ποιων μηχανισμών προστατεύουν τα παραπάνω τρόφιμα την υγεία του εντέρου, αν και έχουν ορισμένες θεωρίες.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της έρευνας συνολικά δείχνουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων, επεξεργασμένων σιτηρών και υδατανθράκων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ένα δείγμα 93.475 γυναικών που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα, δεν διαπιστώθηκε μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου από τις φυτικές δίαιτες.

«Πιστεύουμε ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου περιορίζοντας τη χρόνια φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση καρκίνου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Οι άνδρες έχουν γενικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με τις γυναίκες, επομένως αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος που παρατηρήσαμε μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τις γυναίκες», εξηγεί η ομάδα.

Οι γυναίκες καταναλώνουν επίσης συχνότερα φυτικά τρόφιμα σε σχέση με τους άνδρες, επομένως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ενδεχομένως δεν προσφέρει στατιστικώς σημαντική μείωση στον κίνδυνο καρκίνου. Πρακτικά, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι οι γυναίκες της μελέτης ενδέχεται να κατανάλωναν ήδη υψηλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, επομένως η διατροφή τους δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά στην παρούσα μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει επίσης σε παρόμοια αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, σε μία έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία, οι άνδρες που έκαναν χαμηλή κατανάλωση κρέατος είχαν 9% μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν περισσότερο κρέας. Και σε αυτή την έρευνα δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχα οφέλη για τις γυναίκες.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκε η ομάδα της παρούσας μελέτης ήταν ότι εστίασε περισσότερο στον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και όχι στην αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων. Το γεγονός ότι ένας εθελοντής περιόρισε το κρέας από τη διατροφή του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι άρχισε να καταναλώνει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι ορισμένα φυτικά τρόφιμα είναι περισσότερο ωφέλιμα για την υγεία σε σχέση με άλλα. Προηγούμενες μελέτες, για παράδειγμα, είχαν δείξει ότι τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα δημητριακά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ τα επεξεργασμένα σιτηρά είναι δυνητικά επιβλαβή.

Ένας περιορισμός της παρούσας μελέτης ήταν ότι δεν έκανε διαφοροποίηση ανάμεσα στα διάφορα είδη ζωικών τροφίμων, γεγονός που σίγουρα επηρεάζει τα αποτελέσματα, καθώς ορισμένα ζωικά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το ψάρι, είναι ωφέλιμα για την υγεία. Επιπλέον, οι εθελοντές της έρευνας ανέφεραν τη διατροφή τους χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, επομένως υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να μην αναφέρθηκε η δίαιτα με ακρίβεια.

Τελικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, η ομάδα αυτή είχε 24% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συγκριτικά με την ομάδα που κατανάλωνε τα λιγότερα φυτικά τρόφιμα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι σημαντικό να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα κάνουν προσαρμογή των αποτελεσμάτων τους για γενετικούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και για διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φωτογραφία: Lachlan Ross

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα