Νέα Έρευνα: Μεταβολίτης από το Ρόδι έχει Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση του Καρκίνου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη σε συχνότητα μορφή καρκίνου σήμερα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ουρολιθίνη Α, ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από την πέψη των ροδιών, μπορεί να προκαλέσει μιτοφαγία, δηλαδή διάσπαση των γερασμένων μιτοχονδρίων. Η δράση αυτή επάγει τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων, γεγονός που επιβραδύνει την εμφάνιση αρκετών χρονίων νόσων που σχετίζονται με την ηλικία.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η ουρολιθίνη Α έχει ανοσορυθμιστικές δράσεις και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργία ορισμένων ανοσιακών κυττάρων.

Από τα παραπάνω, φαίνεται ότι η ουρολιθίνη Α θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων.

Ενισχύοντας την Απόκριση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Immunity αποφάσισε να εξερευνήσει τις επιδράσεις της ουρολιθίνης Α στην πρόγνωση ποντικών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Όπως διαπίστωσαν, η χορήγηση της ουσίας αυτής μέσω της τροφής, αλλά και συνδυαστικά με τη θεραπεία CAR-T, μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση νεοπλασμάτων.

«Οι παρατηρήσεις μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς δεν στοχεύουν τα νεοπλασματικά κύτταρα, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού για την αντιμετώπιση του καρκίνου», τόνισαν οι συγγραφείς.

«Σήμερα δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία που να χρησιμοποιεί τον παραπάνω μηχανισμό. Η θεραπεία που αναπτύξαμε ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων συνδυαστικών θεραπειών που θα χορηγούνται σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες ανοσοθεραπείες. Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την προσέγγιση αυτή όχι μόνο στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και σε άλλες μορφές καρκίνου», πρόσθεσαν.

Πώς Δημιουργείται η Ουρολιθίνη Α;

Η ουρολιθίνη Α αποτελεί ένα μεταβολίτη που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος πολυφαινολών. Οι τελευταίες γνωρίζουμε σήμερα ότι έχουν τόσο αντιοξειδωτικές όσο και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι πολυφαινόλες οι οποίες μεταβολίζονται τελικά σε ουρολιθίνη Α βρίσκονται συνήθως στο ρόδι, αλλά και στις φράουλες, τα βατόμουρα και τους ξηρούς καρπούς.

Τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν επίσης αρκετές άλλες ουσίες που είναι ωφέλιμες για τη γενικότερη υγεία μας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η διάσπαση των πολυφαινολών που οδηγεί στην παραγωγή της ουρολιθίνης Α συμβαίνει στο έντερο, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε επαρκή ποικιλομορφία στο εντερικό μας μικροβίωμα.

Η Παρούσα Μελέτη

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο πειραματοζώων με καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα ποντίκια αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη έκανε διατροφή πλούσια σε ουρολιθίνη Α και η δεύτερη έκανε την τυπική διατροφή και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Μετά από 18 εβδομάδες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στα ποντίκια της πρώτης ομάδας μειώθηκε τόσο ο αριθμός όσο και ο όγκος των νεοπλασμάτων. Επιπλέον, στα ποντίκια αυτά είχε αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Τ λεμφοκυττάρων στο έντερο.

Κάνοντας περαιτέρω πειράματα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι θετικές επιδράσεις της ουρολιθίνης Α στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν ήταν εμφανείς σε ποντίκια που δεν είχαν Τ ή Β λεμφοκύτταρα, ούτε στα ποντίκια που δεν είχαν CD8+ T κύτταρα. Από την παραπάνω παρατήρηση οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι θετικές επιδράσεις της ουρολιθίνης Α στην αντιμετώπιση του καρκίνου συνδέονται με συγκεκριμένα Τ λεμφοκύτταρα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι εκτός από τις γενικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ουρολιθίνης Α, η τελευταία ενισχύει και ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία ανιχνεύουν και καταστρέφουν τα νεοπλάσματα στο γαστρεντερικό σωλήνα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, εξέτασαν τις επιδράσεις της ουρολιθίνης Α σε Τ λεμφοκύτταρα από 5 ανθρώπους εθελοντές.

«Σε πειράματα που κάναμε in vitro παρατηρήσαμε ότι και εδώ η ουρολιθίνη Α μπορεί να ενισχύει την παραγωγή CD4 Τ λεμφοκυττάρων μνήμης. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να ανταποκριθεί άμεσα στην παρουσία του παραπάνω αντιγόνου, το οποίο στην περίπτωσή μας είναι ένα αντιγόνο του καρκίνου», εξήγησαν οι επιστήμονες.

Τέλος, η ομάδα διαπίστωσε ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να ενισχύσει και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας CAR-T, μίας γνωστής ανοσοθεραπείας που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Φωτογραφία: Jessica Lewis Creative

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα