Νέα Έρευνα: Η Χορτοφαγική Δίαιτα Αυξάνει τον Κίνδυνο Καταγμάτων του Ισχίου στις Γυναίκες

Οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου στις γυναίκες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης. Η έρευνα εξέτασε γυναίκες ηλικίας 35-69 ετών και διαπίστωσε ότι αυτές που έκαναν χορτοφαγική δίαιτα είχαν 33% αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάγματα στο ισχίο συγκριτικά με αυτές που κατανάλωναν κρέας ή ψάρι στη διατροφή τους, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.

Γενικότερα, η μειωμένη κατανάλωση πρωτεϊνών, ασβεστίου και άλλων θρεπτικών ουσιών που συνδέονται με την υγεία των οστών είναι ένα κοινό πρόβλημα στους ανθρώπους που επιλέγουν χορτοφαγικές δίαιτες. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να εξερευνήσουμε περισσότερο τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων στους παραπάνω ασθενείς και να διαχωρίσουμε τις διατροφικές ανεπάρκειες από το σωματικό βάρος ως παράγοντες κινδύνου, τόνισαν οι συγγραφείς.

Προφανώς, το συμπέρασμα από την παρούσα μελέτη δεν είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τις δίαιτες με βάση τα φυτικά τρόφιμα, αλλά ότι θα πρέπει να σταθμίζουμε τα οφέλη με τους κινδύνους πριν ξεκινήσουμε ένα νέο πλάνο διατροφής. Αν διαπιστώσουμε ότι μία δίαιτα στερείται μίας θρεπτικής ουσίας τότε θα πρέπει να λαμβάνουμε το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Στο δείγμα των 26.318 γυναικών ηλικίας 35-69 ετών που εξέτασαν οι επιστήμονες στη μελέτη τους παρατηρήθηκαν συνολικά 822 περιστατικά καταγμάτων του ισχίου. Ο δείκτης μάζας σώματος δεν φάνηκε να επηρεάζει τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο καταγμάτων. Ωστόσο, οι γυναίκες με ΔΜΣ κάτω από 23.5 είχαν 46% αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ανεξαρτήτως διατροφής.

Στις αναλύσεις τους οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή των αποτελεσμάτων για διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η εθνικότητα, η οικογενειακή κατάσταση, ο αριθμός των τέκνων, το ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και διαβήτη, καθώς και διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η φυσική άσκηση και η χρήση συμπληρωμάτων.

«Τα κατάγματα του ισχίου είναι ιδιαίτερα σοβαρά καθώς μπορεί να περιορίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για διάφορες άλλες παθήσεις, υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με χειρότερη υγεία των οστών, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αν συνδέονται και με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Η παρούσα μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους από τις χορτοφαγικές δίαιτες, προσφέροντας παράλληλα και μεθόδους για την πρόληψη των κινδύνων αυτών», τόνισε η επιστημονική ομάδα.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν κρέας, έκαναν την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμίνης D και βιταμίνης Β12. Αντιθέτως, οι γυναίκες που έκαναν χορτοφαγική δίαιτα είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη και των 3 παραπάνω θρεπτικών ουσιών.

Η πρόσληψη ασβεστίου ήταν παρόμοια σε όλες τις δίαιτες που εξετάστηκαν.

Στην παρούσα μελέτη, οι γυναίκες που έκαναν χορτοφαγική δίαιτα είχαν γενικά μικρότερη ηλικία, καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ συνήθως δεν ήταν παντρεμένες ούτε είχαν παιδιά. Το σωματικό τους βάρος ήταν επίσης χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των γυναικών που κατανάλωναν κρέας. Βέβαια, οι τελευταίες είχαν τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη διατροφή των γυναικών μέσω ενός ερωτηματολογίου με 217 ερωτήσεις.

Φωτογραφία: Vanessa Loring

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα