Νέα Έρευνα: Αρκετά Συμπληρώματα Περιέχουν Δραστικές Ουσίες από Άλλα Φάρμακα

Αρκετά συμπληρώματα διατροφής που χορηγούνται χωρίς συνταγή περιέχουν ίχνη άλλων φαρμάκων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Pharmacology. Η μελέτη εξέτασε περισσότερα από 1.000 διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφόρησαν στο διάστημα από το 2007 μέχρι το 2021 και διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία και την απώλεια βάρους είναι αυτά που περιέχουν συχνότερα και άλλα ενεργά συστατικά.

Συγκεκριμένα, το 54% των συμπληρωμάτων για τη σεξουαλική υγεία και το 35% αυτών για την απώλεια βάρους είχαν ουσίες που είτε θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου, είτε αποτελούν συστατικά άλλων φαρμάκων. Αν και ορισμένα από τα παραπάνω συμπληρώματα κρίνονται τελικά επικίνδυνα και αποσύρονται από την κυκλοφορία, αρκετά από αυτά φτάνουν τελικά στα ράφια των φαρμακείων.

Γιατί έχει Σημασία η Παρούσα Μελέτη;

Σήμερα, περισσότερο από το 55% του πληθυσμού λαμβάνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που παίρνουν τα παραπάνω σκευάσματα πιστεύει ότι αυτά είναι απολύτως ασφαλή, κάτι που ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ποιες είναι όμως οι επιπλέον ουσίες που περιέχουν τα συμπληρώματα διατροφής και πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία μας;

Στα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους ανιχνεύεται η σιβουτραμίνη, μία ουσία που αποσύρθηκε από την αγορά το 2010, καθώς διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μία άλλη ουσία που βρίσκεται συνήθως σε αυτά τα σκευάσματα είναι η φαινολφθαλεΐνη, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί σε καθαρτικά τη δεκαετία του 1990, ωστόσο αργότερα αποσύρθηκε καθώς το FDA των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι επικίνδυνη για την υγεία, καθώς προκαλεί βλάβες στο DNA και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Άλλα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας περιέχουν ουσίες που τυπικά χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, όπως για παράδειγμα η σιλδεναφίλη και η ταδαλαφίλη. Οι ουσίες αυτές είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως απώλεια της όρασης ή πριαπισμό.

Ορισμένα από τα παραπάνω συμπληρώματα, μάλιστα, είχαν περισσότερες από μία ουσίες οι οποίες δεν έχουν εξεταστεί ποτέ συνδυαστικά σε κλινικές δοκιμές ως προς την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά τους.

Ένας άλλος λόγος που το παραπάνω φαινόμενο είναι ανησυχητικό είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα διάφορα φάρμακα. Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία όταν χορηγούνται σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιϋπερτασικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Δύο συμπληρώματα διατροφής για τη σεξουαλική υγεία της γυναίκας που εξετάστηκαν στη μελέτη περιείχαν φλιμπανσερίνη. Η ουσία αυτή είναι γενικά ασφαλής, ωστόσο αν συνδυαστεί με αλκοόλ μπορεί να μειώσει απότομα την αρτηριακή πίεση.

Τυπικά, ο φαρμακοποιός γνωρίζει τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων και μπορεί να σας προειδοποιήσει όταν αγοράζετε ένα νέο φάρμακο με συνταγή γιατρού. Ωστόσο, σε αρκετά από τα συμπληρώματα που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη, τα συστατικά δεν αναγράφονται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Τι Δεν Γνωρίζουμε Σήμερα

Οι περισσότερες εταιρείες που παρασκευάζουν συμπληρώματα διατροφής δεν είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν δεδομένα κλινικών δοκιμών για το συμπλήρωμα, ενώ σπάνια προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της παρασκευής του.

Κατά συνέπεια, προκειμένου ένα συμπλήρωμα να αποσυρθεί από την αγορά, το FDA ή άλλοι ελεγκτικοί φορείς θα πρέπει να κάνουν μία δική τους έρευνα, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει, αν αναλογιστούμε ότι σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από 29.000 διαφορετικά συμπληρώματα.

Το FDA έχει μία βάση δεδομένων στην οποία αναρτά πληροφορίες για δυνητικά επικίνδυνα συμπληρώματα. Αν το συμπλήρωμα που θέλετε να πάρετε βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, τότε θα πρέπει να το αποφύγετε. Αν δεν βρίσκεται στη λίστα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές, καθώς υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να μην έχει εξεταστεί ακόμα.

Φωτογραφία: Anna Tarazevich / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα