Νέα Έρευνα Ανακαλύπτει Βιοδείκτη για τη Λιπώδη Διήθηση του Ήπατος

Μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης κατάφερε να ανακαλύψει το ρόλο μίας ειδικής κατηγορίας μακροφάγων στη λιπώδη διήθηση του ήπατος. Τα κύτταρα αυτά αποτελούν κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος και τυπικά προστατεύουν το ήπαρ από την ίνωση και την κίρρωση. Ωστόσο, τα ίδια κύτταρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτης για την πορεία της ηπατικής νόσου, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα στο περιοδικό Journal of Hepatology.

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος αποτελεί μία από τις συχνότερες χρόνιες ηπατοπάθειες παγκοσμίως και εκτιμάται ότι επηρεάζει το 30% περίπου του πληθυσμού της Ευρώπης. Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος, μία κατάσταση που αντιμετωπίζεται μόνο μέσω μεταμόσχευσης. Κατά συνέπεια, η διάγνωση της λιπώδους διήθησης του ήπατος είναι σημαντικό να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Η εμφάνιση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, ιδιαίτερα στο στάδιο της στεατοηπατίτιδας, συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στα ανοσιακά κύτταρα του ήπατος. Προσφάτως, ορισμένες μελέτες που εξέτασαν ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος παρατήρησαν αύξηση στον αριθμό μίας συγκεκριμένης ομάδας μακροφάγων που εκφράζει σε υψηλά επίπεδα τον υποδοχέα TREM2.

Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης διαπίστωσε ότι τα παραπάνω μακροφάγα έχουν προστατευτική δράση για την ίνωση, μία κατάσταση που προηγείται την ηπατικής κίρρωσης. Εξετάζοντας ένας μοντέλο πειραματοζώων, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης παρατήρησαν ότι τα παραπάνω κύτταρα είναι σημαντικά αυξημένα στις περιοχές του ήπατος όπου υπάρχει έντονη φλεγμονή, ενώ συσσωρεύονται και σε περιοχές ίνωσης ή κυτταρικών βλαβών.

Εξετάζοντας επίσης μοντέλα μεταμόσχευσης μυελού των οστών, οι επιστήμονες έδειξαν ότι η ανεπάρκεια των αιμοποιητικών TREM2 αποτρέπει την αποτελεσματική αποθήκευση του λίπους και τη διάσπαση του περιττού συνδετικού ιστού, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο στεατοηπατίτιδας, κυτταρικού θανάτου και ίνωσης. Από τα παραπάνω πρακτικά αποδεικνύεται ότι τα TREM2-θετικά μακροφάγα προστατεύουν από τη λιπώδη διήθηση του ήπατος, καθώς περιορίζουν τη συσσώρευση λίπους, τη φλεγμονώδη αντίδραση, καθώς και την πρόοδο σε ηπατική ίνωση. «Πιθανώς στο μέλλον μπορεί να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για την ηπατική ίνωση οι οποίες θα βασίζονται στην ενίσχυση της λειτουργίας των TREM-2 θετικών μακροφάγων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Εξαιρετικός Βιοδείκτης

Ο TREM2 υπάρχει τόσο ως μεμβρανικός υποδοχέας, αλλά και σε διαλυτή μορφή που μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα (sTREM2). Ο ρόλος της διαλυτής μορφής του TREM2 δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως. Ωστόσο, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης υποστήριξαν ότι αποτελεί έναν εξαιρετικό δείκτη για την πορεία της λιπώδους διήθησης του ήπατος, καθώς μας βοηθά να προσδιορίσουμε το στάδιο που βρίσκεται η νόσος. «Η διαλυτή μορφή του TREM2 αποτελεί έναν άριστο βιοδείκτη για τη λιπώδη διήθηση του ήπατος που μας επιτρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε την εξέλιξή της σε κίρρωση», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα