Νέα Έρευνα Ανακαλύπτει Βακτήρια που Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Καρκίνου του Προστάτου

Ο καρκίνος του προστάτου αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα μορφή καρκίνου στους άνδρες. Συγκεκριμένα, 1 στους 8 άνδρες θα διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες εκκρίσεις του προστατικού αδένα είναι δυνατό να ανιχνευθούν στα ούρα. Ως αποτέλεσμα, αρκετές μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε βιοδείκτες των ούρων με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτου.

Αν και σήμερα έχουν ανακαλυφθεί διάφοροι βιοδείκτες, κανένας από αυτούς δεν χρησιμοποιείται ευρέως στην κλινική πράξη.

Προσφάτως, μία μελέτη αποφάσισε να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στα βακτήρια που βρίσκονται στα ούρα και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτου.

Η έρευνα κατέληξε τελικά σε 5 συγκεκριμένα είδη βακτηρίων τα οποία συνδέονται με πιο επιθετικές μορφές της νόσου. Τα είδη αυτά είναι τα Fenollaria, Peptoniphilus, Anaerococcus, Porphyromonas και Fusobacterium.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Urology Oncology.

Η Μελέτη

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα ούρων που είχαν λάβει από 318 εθελοντές στη Μεγάλη Βρετανία. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε τα παραπάνω δείγματα και στη συνέχεια παρακολούθησε την πορεία των εθελοντών για τα επόμενα 6 χρόνια.

204 εθελοντές έκαναν επίσης βιοψίες προστάτου στο διάστημα από το 2004 μέχρι το 2014. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των παραπάνω εθελοντών για 3.5 χρόνια με σκοπό να ανακαλύψουν ενδείξεις επιθετικού καρκίνου του προστάτου, μεταστάσεις ή παθολογικό PSA.

Από την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παρουσία ορισμένων βακτηρίων στα ούρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτου.

Οι Μηχανισμοί της Σύνδεσης

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο θεωρίες που μπορεί να εξηγήσουν τη σύνδεση που παρατηρήσαμε στη μελέτη μας. Σύμφωνα με την πρώτη, τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή, γεγονός που αυξάνει την έκθεση των κυττάρων σε ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες μπορεί να προκαλέσουν μεταλλάξεις στο DNA μακροπρόθεσμα. Μία άλλη θεωρία είναι ότι ορισμένα βακτήρια απελευθερώνουν δικές τους τοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν άμεσα μεταλλάξεις στο DNA», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι πιθανώς τα βακτήρια αυτά δημιουργούν ένα μικροπεριβάλλον που ευνοεί την καρκινογένεση. Υπάρχει, ωστόσο, περίπτωση να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ο καρκίνος να δημιουργεί περιβάλλον ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό των παραπάνω βακτηρίων.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι δεν κατάφερε να διαπιστώσει αν τα βακτήρια καθιστούν πιο επιθετικό τον καρκίνο ή αν ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων και η εμφάνιση καρκίνου επάγονται από κάποιον εξωγενή παράγοντα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη τους δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην παρουσία των παραπάνω 5 βακτηριακών ειδών και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτου.

Επιπλέον, καθώς το δείγμα που εξετάστηκε στη μελέτη ήταν σχετικά μικρό και προέρχεται από ένα συγκεκριμένο πληθυσμό, τα αποτελέσματα της μελέτης πιθανώς δεν αφορούν πληθυσμούς άλλων χωρών.

Φωτογραφία: Monstera / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα