Νέα Εξέταση Προβλέπει τον Κίνδυνο Μεταστάσεων στους Ασθενείς με Καρκίνο του Προστάτου

Για τους άνδρες ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου του προστάτου, ο κίνδυνος μεταστάσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή συντηρητικής αγωγής ή περαιτέρω θεραπείας. Για τον καρκίνο του προστάτου, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου, η πιθανότητα ενός νεοπλάσματος να δώσει μεταστάσεις ή να εξαπλωθεί εξαρτάται από πολλαπλασιασμούς ή αφαιρέσεις τμημάτων του γονιδιώματος, γνωστά ως CNA. Μία έρευνα στο The Journal of Molecular Diagnostics περιγράφει μία νέα εξέταση για τα CNA η οποία είναι φθηνότερη, ταχύτερη, πιο αποτελεσματική και χρειάζεται λιγότερο ιστό σε σχέση με τις διαγνωστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα. Προσφέρει επίσης περισσότερες πληροφορίες για την εκτίμηση της πορείας της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Οι μεταστάσεις εμφανίζονται στο 16% περίπου των ασθενών και ενοχοποιούνται για το 8% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες. Η ακριβής πρόγνωση τη στιγμή της διάγνωσης μπορεί να ταυτοποιήσει τους άνδρες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων και θα έχουν οφέλη από μία πιο επιθετική θεραπεία. Η ανίχνευση των CNA στον προστατικό ιστό ή το αίμα μπορεί να προσφέρει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την πορεία μίας νόσου. Τα πολλαπλασιασμένα ή ελλειματικά γονίδια αντιπροσωπεύουν επομένως νέους στόχους για τη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου του προστάτου.

«Δείξαμε ότι τα CNA μπορούν να ανιχνευθούν ταχέως και με ακρίβεια με τη νέα εξέταση NG-CNA. Αυτό σημαίνει ότι στους άνδρες με καρκίνο του προστάτου που θα δώσει μεταστάσεις, μπορεί να χορηγηθεί άμεσα επιθετική θεραπεία μετά τη διάγνωση. Αντίστοιχα, στους άνδρες με πιο ήπιες μορφές αποφεύγεται η υπερβολική χορήγηση θεραπείας και επιτρέπει να γίνεται ευκολότερα παρακολούθηση της πορείας της νόσου», δήλωσε ο Χάρι Όστρερ, επικεφαλής της έρευνας.

Η εξέταση NG-CNA είναι μία στοχευμένη τεχνική ανάλυσης αλληλουχίας που έχει την ικανότητα να εξετάσει 920 γενετικά σημεία που αντιστοιχούν σε 194 γενετικές περιοχές. Σε σύγκριση με την CGH που χρησιμοποιείται σήμερα, η NG-CNA μπορεί να επεξεργαστεί τα δείγματα ταχύτερα και να μειώσει το κόστος ανά δείγμα.

Ένα άλλο πρακτικό πλεονέκτημα της NG-CNA είναι ότι τα αποτελέσματα είναι ευκολότερο να ερμηνευθούν σε σχέση με την ανάλυση ολόκληρης της αλληλουχίας του DNA. Η νέα εξέταση επιτρέπει σε εκατονάδες χιλιάδες δείγματα να αναλύονται ταυτόχρονα μέσα σε 36 ώρες. Τα δείγματα που αναλύονται με την NG-CNA απαιτούν επίσης μικρότερο χώρο αποθήκευσης σε σχέση με τη συνολική ανάλυση του DNA. «Αυτό επιτρέπει να γίνεται η εξέταση σε μικρότερα εργαστήρια, με χαμηλότερο εξοπλισμό», είπε ο Δρ Όστρερ.

Τέλος, η NG-CNA μπορεί να επεξεργαστεί μικρότερα τμήματα ιστών σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνικές και συχνά μπορεί να γίνεται μαζί με άλλες εξετάσεις.

Σε προηγούμενες έρευνες, η ίδια ομάδα επιστημόνων είχε αναπτύξει τον MPS, ένα προγνωστικό δείκτη για την πιθανότητα εμφάνισης μεταστάσεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από άλλες τεχνικές μέτρησης. Είχαν καταλήξει ότι ο MPS είχε υψηλή προγνωστική ισχύ για τις μεταστάσεις από τον καρκίνο του προστάτου, τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα. Στην παρούσα μελέτη τους, χρησιμοποίησαν δεδομένα από το NG-CNA για να υπολογίσουν τον MPS σε 70 δείγματα χειρουργικά δείγματα ασθενών με κακρίνο του προστάτου. Τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με αυτά της εξέτασης Oncoscan CNV, γεγονός που επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του NG-CNA.

«Πιστεύουμε ότι η προσθήκη της εξέτασης NG-CNA  στον τυπικό έλεγχο για τα γονίδια του καρκίνου θα βελτιώσει την εξατομικευμένη ιατρική καθώς θα μπορέσει να ταυτοποιήσει επιθετικούς όγκους και γενετικές μεταλλάξεις που αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες για την απόκριση στις στοχευμένες θεραπείες», κατέληξε ο Δρ Όστρερ.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα