Νέα Δίαιτα Μπορεί να Αντιμετωπίσει τις Εξάψεις της Εμμηνόπαυσης

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Menopause δείχνει ότι οι αλλαγές στη διατροφή είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικές με τη θεραπεία υποκατάστασης ορμονών για την αντιμετώπιση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης, χωρίς μάλιστα να προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η μελέτη είχε τίτλο WAVS (Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms) και παρατήρησε ότι μία φυτική δίαιτα με σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μέτριων ή σοβαρών εξάψεων κατά 88%. Οι γυναίκες που ακολουθούν την παραπάνω δίαιτα χάνουν επίσης περίπου 4 κιλά κάθε 12 εβδομάδες.

«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι είναι οι μηχανισμοί της παραπάνω σύνδεσης, αλλά όπως φαίνεται η αποφυγή των ζωικών προϊόντων, ο περιορισμός του λίπους και η προσθήκη σόγιας στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξάψεων. Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας πρακτικά επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν δείξει ότι στην Ιαπωνία και το Γιουκατάν, όπου η μέση δίαιτα ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες, τα ποσοστά των εξάψεων στις γυναίκες είναι πολύ χαμηλά», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες αποτελεί το 2ο μέρος μίας έρευνας που είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά στο περιοδικό Menopause το 2021. Η δημοσίευση των πρώτων δεδομένων της έρευνας είχε δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα καθώς η βελτίωση που είχε παρατηρηθεί στις γυναίκες ενδεχομένως θα μπορούσε να αποδοθεί στην αλλαγή του καιρού. Ωστόσο, το δεύτερο κομμάτι της έρευνας έγινε σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, επομένως η θεωρία ότι τα οφέλη αποδίδονται στον ψυχρό καιρό απορρίφθηκε.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή θα πρέπει να αποτελούν τη θεραπεία πρώτης γραμμής για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η νυχτερινή εφίδρωση και οι εξάψεις», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 84 γυναίκες που παρουσίαζαν 2 ή περισσότερες εξάψεις καθημερινά. Οι γυναίκες αυτές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έκανε χορτοφαγική δίαιτα με σόγια και περιορισμένη κατανάλωση λιπών για 12 εβδομάδες, ενώ η δεύτερη δεν έκανε αλλαγές στη διατροφή και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στη διατροφή για την πρόληψη των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η δίαιτα που συνιστούμε μπορεί να περιορίσει επίσης τον κίνδυνο για αρκετά χρόνια νοσήματα στις γυναίκες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος του μαστού και οι διαταραχές της μνήμης», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα