Νέα Δεδομένα για το Ρόλο του Γονιδίου BRCA2 στην Εμφάνιση Καρκίνου

Μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ασχολήθηκε με το ρόλο του γονιδίου BRCA2 στην επιδιόρθωση του DNA με σκοπό να εξετάσει πως επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το γονίδιο αυτό έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Η παρούσα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, εξερεύνησε περισσότερο γιατί το γονίδιο BRCA2 αυξάνει τον κίνδυνο για τις παραπάνω μορφές καρκίνου.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη λειτουργία του γονιδίου BRCA2, καθώς έτσι θα αποκομίσουμε πληροφορίες σχετικά με την αιτιολογία αρκετών μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών, αλλά και άλλα είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Απεικονίζοντας τη λειτουργία του γονιδίου BRCA2 σε μοριακό επίπεδο, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ανακάλυψαν ότι μεταφέρει μία άλλη πρωτεΐνη, την RAD51, στην έλικα του DNA. Το γεγονός αυτό βοηθά στην επιδιόρθωση των βλαβών του DNA.

«Στα παθολογικά αλληλόμορφα του γονιδίου BRCA2, η επιδιόρθωση του DNA είναι ελαττωματική γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Όπως προαναφέρθηκε, οι μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA2 έχουν συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών. Η επιστημονική ομάδα της μελέτης είχε δείξει το 2010 ότι η πρωτεΐνη που παράγεται από το παραπάνω γονίδιο παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA.

Η νέα έρευνα της ομάδας, η οποία επέτρεψε στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν τη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο, προσέφερε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA.

Το DNA του ανθρώπου μπορεί να επηρεαστεί τόσο από διάφορους μηχανισμούς εντός του κυττάρου, όσο και από εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το φως του ήλιου ή η έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες. Η συσσώρευση αρκετών βλαβών στο DNA μπορεί να οδηγήσει τελικά σε εμφάνιση καρκίνου. Ευτυχώς, τα κύτταρά μας έχουν αρκετούς μηχανισμούς για την επιδιόρθωση των παραπάνω βλαβών.

Η Επιδιόρθωση των Βλαβών της Διπλής Έλικας του DNA

Όταν η συνέχεια της διπλής έλικας του DNA διακόπτεται εξ’ αιτίας διαφόρων παραγόντων, η μία από τις δύο έλικες αναζητεί την ίδια αλληλουχία του DNA στο άλλο χρωμόσωμα. Όταν βρει αυτή την αλληλουχία την χρησιμοποιεί ως «καλούπι» με σκοπό να διορθώσει τη δική της έλικα.

Μία πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στον παραπάνω μηχανισμό είναι η RAD51. Σε προηγούμενες αναλύσεις, η επιστημονική ομάδα είχε εξετάσει πόσο γρήγορα μπορεί να προσδεθεί η πρωτεΐνη RAD51 στην έλικα του DNA.

Η πρωτεΐνη που παράγεται από το γονίδιο BRCA2 πρακτικά μεταφέρει την πρωτεΐνη RAD51 στο DNA, απομακρύνει την πρωτεΐνη RPA και στη θέση της τοποθετεί την RAD51.

Στις αναλύσεις που έκανε η ομάδα, παρατήρησε με λεπτομέρεια σε μοριακό επίπεδο την παραπάνω διαδικασία.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη λειτουργία του γονιδίου BRCA2 για δύο λόγους. Αρχικά, ο παραπάνω μηχανισμός δείχνει με ποιο τρόπο οι μεταλλάξεις του παραπάνω γονιδίου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Δεύτερον, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου προκαλούν βλάβες στο DNA. Αν κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία της επιδιόρθωσης του DNA, τότε θα μπορούμε να αναπτύξουμε κατάλληλα φάρμακα για να την ενισχύσουμε ειδικά στα νεοπλασματικά κύτταρα.

Φωτογραφία: Edward Jenner

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα