Νέα Δεδομένα για την Υποτροπιάζουσα Αμυγδαλίτιδα Μπορεί να Οδηγήσουν σε Εμβόλιο

Η αμυγδαλίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των αμυγδαλών είναι συνήθως αποτέλεσμα μίας ιογενούς λοίμωξης. Μπορεί, ωστόσο να αποδίδεται και σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο και συγκεκριμένα στο μικρόβιο Streptococcus pyogenes. Η τελευταία πάθηση, γνωστή και ως στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνή στα παιδιά και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο και διόγκωση των λεμφαδένων και των αμυγδαλών.

Η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, ωστόσο ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες. Στα παιδιά αυτά μπορεί να χρειαστεί να γίνει αμυγδαλεκτομή. Δεν είναι γνωστό πάντως, γιατί ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν αμυγδαλίτιδα συχνότερα σε σχέση με άλλα.

Για να κατανοήσει καλύτερα τον παραπάνω μηχανισμό, μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Σέιν Κρότι από το La Jolla Institute for Immunology έλαβε δείγματα ιστών από τις αμυγδαλές 66 παιδιών που είχαν αφαιρεθεί λόγω υποτροπιάζουσας αμυγδαλίτιδας και 80 παιδιών που είχαν αφαιρεθεί για άλλους λόγους, όπως η υπνική άπνοια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο Science Translational Medicine.

Τα θυλακιώδη βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα (TFH) είναι μία ομάδα ανοσιακών κυττάρων που φυσιολογικά βοηθούν μία άλλη κατηγορία ανοσιακών κυττάρων (τα Β κύτταρα) να παράξουν προστατευτικά αντισώματα για βακτήρια και ιούς. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι αμυγδαλές των παιδιών με υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα περιείχαν υψηλό αριθμό ενός νέου είδους TFH κυττάρων. Τα παιδιά με υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα είχαν επίσης λιγότερα Β κύτταρα στις αμυγδαλές τους.

Όταν ο άνθρωπος εκτίθεται στο S. Pyogenes, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει διάφορα αντισώματα, ένα από τα οποία αναγνωρίζει μία τοξική πρωτεΐνη που παράγεται από τα βακτήρια και λέγεται SpeA. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα είχαν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων για τη SpeA στο αίμα τους. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι στα παιδιά αυτά, τα βακτήρια προκαλούσαν μία αλλαγή στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η SpeA έκανε τα νέα TFH κύτταρα να καταστρέφουν τα Β κύτταρα αντί να τα βοηθούν να παράγουν αντιστώματα για να αδρανοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν την τοξίνη.

Η ευαισθησία στην παραπάνω κατάσταση φαίνεται ότι είναι εν μέρει κληρονομική. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αρκετά από τα παιδιά της έρευνας είχαν ιστορικό υποτροπιάζουσας αμυγδαλίτιδας στην οικογένειά τους. Η ομάδα κατάφερε να ταυτοποιήσει συγκεκριμένα γενετικά αλληλόμορφα στο ανοσοποιητικό σύστημα που σχετίζονται με τον κίνδυνο υποτροπιάζουσας αμυγδαλίτιδας.

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για νέες στρατηγικές πρόληψης για την υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα.

«Καθώς τόσο η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και η κληρονομική επιβάρυνση συνδέονται με ανεπαρκή αντιγονική απόκριση εναντίον της SpeA, η αναγνώριση του παράγοντα αυτού αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τα παιδιά αυτά», είπε ο Κρότι. «Ένα εμβόλιο που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα εκ των προτέρων, μπορεί να προετοιμάσει ίσως μία προστατευτική ανοσιακή απόκριση που θα προλαμβάνει την εμφάνιση της αμυγδαλίτιδας».

Βιβλιογραφία: NIH

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα