Μπορεί η Δυτική Διατροφή να Επηρεάσει τη Ρύθμιση της Όρεξης στον Εγκέφαλο;

Μία πρόσφατη έρευνα με ανθρώπους εθελοντές διαπίστωσε ότι η τυπική Δυτική διατροφή με υψηλά λιπαρά και υψηλά σάκχαρα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει την όρεξη.

Όπως παρατήρησε μία ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία, μετά από μία εβδομάδα δίαιτας με ανθυγιεινά τρόφιμα και junk food οι εθελοντές παρουσίασαν έκπτωση στις εξετάσεις μνήμης και αυξημένη επιθυμία για τα τρόφιμα αυτά, ακόμα και μετά την πλήρωση του στομάχου.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, οι διαταραχές αυτές εντοπίζονται στον ιππόκαμπο, μία περιοχή του εγκεφάλου που υποστηρίζει τη μνήμη και ρυθμίζει την όρεξη. Όταν ο στόμαχος πληρώνεται, ο ιππόκαμπος καταστέλλει τη μνήμη των τροφίμων που θεωρούμε νόστιμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξη.

Η Δυτική διατροφή φαίνεται ότι παρεμβαίνει στην παραπάνω διαδικασία.

Τα τελευταία χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η λειτουργία του ιπποκάμπου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο «junk food», ωστόσο η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώθηκε μόλις προσφάτως σε νεαρούς και υγιείς ανθρώπους εθελοντές.

Το 2017, μία ομάδα ερευνητών παρατήρησε ότι μετά την κατανάλωση πρωινού Δυτικής διατροφής με τοστ και μιλκσέικ για 1 εβδομάδα, οι εθελοντές είχαν χειρότερες επιδόσεις σιτις εξετάσεις της μνήμης και της μάθησης, λειτουργίες οι οποίες τυπικά ελέγχονται από τον ιππόκαμπο.

Σήμερα, η ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλά λιπαρά και υψηλούς υδατάνθρακες επηρεάζει τόσο τη μνήμη, όσο και την ικανότητα να ελέγχουμε την όρεξή μας.

«Το πεδίο αυτό την έρευνας είναι σχετικά νέο, επομένως υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε για την παραπάνω σύνδεση. Οι παρατηρήσεις μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές έρευνες», τόνισαν οι επιστήμονες.

Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι η αντίστοιχη βιβλιογραφία ερευνών στα πειραματόζωα είναι αρκετά εκτενής και τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, αν και είχε μικρό μέγεθος, είναι ιδιαίτερα σαφή.

Μετά από μόλις 1 εβδομάδα, οι αλλαγές στον έλεγχο της όρεξης είχαν «ισχυρή σύνδεση» με την έκπτωση της μνήμης και της μάθησης που εξαρτώνται από τη λειτουργία του ιπποκάμπου, όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

«Το πείραμά μας ουσιαστικά συμφωνεί με τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών σε πειραματόζωα ή ανθρώπους εθελοντές και δείχνει ότι η Δυτική διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις νευρογνωστικές λειτουργίες, ακόμα και όταν γίνεται βραχυπρόθεσμα», σημείωσαν.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές είπαν σε περισσότερους από 100 νεαρούς, υγιείς ενήλικες φυσιολογικού βάρους να ξεκινήσουν μία ανθυγιεινή δίαιτα με fast food για 1 εβδομάδα ή να συνεχίσουν την κανονική τους διατροφή. Η κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων ήταν δύσκολη για ορισμένους εθελοντές με αποτέλεσμα τελικά να παραμείνουν μόλις 102 εθελοντές.

Την πρώτη και την τελευταία μέρα της έρευνας, οι εθελοντές έφαγαν ένα σάντουιτς και ήπιαν ένα μιλκσέικ στο εργαστήριο. Τις υπόλοιπες ημέρες της έρευνας, οι επιστήμονες είχαν πει στους εθελοντές της ομάδας που έτρωγε junk food να καταναλώνουν 2 βάφλες τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα και 2 γεύματα με fast food σε τουλάχιστον 2 ακόμα περιστάσεις κάθε εβδομάδα.

Πριν και μετά από τα γεύματα στο εργαστήριο, οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις επιθυμίες τους. Αρχικά, οι επιστήμονες τούς έδωσαν 6 δείγματα τροφίμων και ζήτησαν από τους εθελοντές να τα βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα ανάλογα με την επιθυμία τους γι’αυτά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους εθελοντές να καταναλώσουν καθένα από τα τρόφιμα αυτά και να καταγράψουν πόση ποσότητα των τροφίμων αυτών θα μπορούσαν να καταναλώσουν μετά το γεύμα.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, η παραπάνω δίαιτα προκάλεσε σημαντική διαταραχή στην ικανότητα των εθελοντών να ελέγχουν την όρεξή τους, αλλά και χειρότερες επιδόσεις στις εξετάσεις της μνήμης και της μάθησης που εξετάζουν τη λειτουργία του ιπποκάμπου.

3 εβδομάδες αργότερα, όταν οι εθελοντές επέστρεψαν στο εργαστήριο για επανέλεγχο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι παραπάνω διαταραχές είχαν εξαλειφθεί, κάτι που είχε παρατηρηθεί και από προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα.

Αν και η παραπάνω παρατήρηση δείχνει ότι η λειτουργία του ιπποκάμπου επηρεάστηκε προσωρινά, οι μηχανισμοί της παραπάνω σύνδεσης δεν είναι γνωστοί και οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι μπορεί να αποδίδονται και σε άλλα αίτια.

Η Rachel Batterham, μία ειδικός για την παχυσαρκία, το διαβήτη και την ενδοκρινολογία που δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα, είπε ότι αν και τα νέα δεδομένα συμφωνούν με τις έρευνες που είχαν γίνει σε πειραματόζωα, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί η παραπάνω σύνδεση».

«Οι μηχανισμοί της σύνδεσης είναι ακόμα άγνωστοι και επομένως πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες που θα χρησιμοποιήσουν πιο εκλεπτυσμένες μεθόδους νευροαπεικόνισης», τόνισε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα