Μπορεί η Άσκηση να Βοηθήσει στην Αντιμετώπιση του Χρόνιου Πόνου;

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας, η φυσική άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενδοκανναβινοειδών από τον οργανισμό. Το παραπάνω γεγονός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο χρονίων νόσων, όπως η αρθρίτιδα, η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut Microbes και διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα που έκαναν τακτικά φυσική άσκηση είχαν υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, όπως οι κυτταροκίνες. Τα ενδοκανναβινοειδή είναι ουσίες που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου.

Μόλις 15 Λεπτά Άσκησης Περιορίζουν Σημαντικά το Χρόνιο Πόνο

Στα πλαίσια της μελέτης τους, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ εξέτασαν 78 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι εθελοντές αυτοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι 38 εθελοντές της πρώτης ομάδας έκαναν 15 λεπτά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης κάθε μέρα για 6 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι 40 ασθενείς δεν ασκήθηκαν και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Μετά τις 6 εβδομάδες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που ασκήθηκαν είχαν μειωμένο άλγος, καθώς και αυξημένα επίπεδα μικροβίων που παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες στο έντερο.

Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα κυτταροκινών (δείκτες φλεγμονής) και υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον το 1/3 της αντιφλεγμονώδους δραστηριότητας του εντερικού μικροβιώματος αποδίδεται στην αύξηση των ενδοκανναβινοειδών.

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι φυσικοί νευροδιαβιβαστές του οργανισμού που παράγονται στο έντερο. Οι ουσίες αυτές επηρεάζουν διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η διάθεση, η ενέργεια, η μνήμη, η όρεξη και τα επίπεδα του άλγους.

Η παρούσα μελέτη προσφέρει σημαντικά δεδομένα για την αλληλεπίδραση των ουσιών που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου με διάφορους μηχανισμούς του ανθρωπίνου οργανισμού και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και τη φλεγμονή.

Η σημαντικότερη, ίσως, παρατήρηση της μελέτης είναι ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών. Η πληροφορία αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς σήμερα η αντιμετώπιση της φλεγμονής αποτελεί μείζων στόχο στην ιατρική έρευνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο περιορισμός της φλεγμονής μπορεί να ωφελήσει αρκετά οργανικά συστήματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φλεγμονή αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, όταν γίνεται χρόνια, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες ή ακόμα και αναπηρία.

Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί στο παρελθόν με συμπτώματα όπως η χρόνια κόπωση, το άλγος, οι διαταραχές της διάθεσης, καθώς και ορισμένες διαταραχές του γαστρεντερικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Το εντερικό μικροβίωμα με τη σειρά του παίζει σημαντικό ρόλο στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και επηρεάζει τόσο τη φυσική όσο και την επίκτητη ανοσία. Γνωρίζουμε σήμερα ότι το μικροβίωμα παράγει διάφορες βιταμίνες και αμινοξέα, μεταξύ των οποίων οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη Κ.

Ωστόσο, η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου είναι ιδιαίτερα σύνθετη και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία της. Για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα, το στρες, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή, καθώς και η μειωμένη κατανάλωση πρεβιοτικών και φυτικών ινών είναι παράγοντες που στο σύνολό τους μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική ισορροπία του μικροβιώματος.

Η Άσκηση Επηρεάζει τα Επίπεδα των Ενδορφινών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η φυσική άσκηση μπορεί να επηρεάσει και την αντίληψη του άλγους, ιδιαίτερα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται πιθανώς στη δράση νευροδιαβιβαστών που απελευθερώνονται κατά την άσκηση, τις ενδορφίνες.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στη μελέτη, πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να λάβουμε έγκριση από τον γιατρό μας, καθώς δεν είναι όλα εξίσου ωφέλιμα, ιδιαίτερα αν έχουμε πρόσφατο τραυματισμό ή ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Φωτογραφία: Yan Krukov

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα