Μπορεί η Αλλαγή της Ώρας να Επηρεάσει την Υγεία μας;

Την Κυριακή, όπως τελικά αποφασίστηκε, θα γυρίσουμε για ακόμα μία φορά τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει ότι η αλλαγή της ώρας θα πρέπει να γίνει για τελευταία φορά το Μάρτιο του 2021 σε όσες χώρες θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα ή τον Οκτώβριο του 2021 σε όσες θέλουν να διατηρήσουν τη χειμερινή, το συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει επικυρώσει ακόμα την απόφαση αυτή. Γιατί όμως η αλλαγή της ώρας είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί; Μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με κάποιο τρόπο;

Τέλος στην Αλλαγή της Ώρας

Σήμερα, υπάρχει πλέον πληθώρα δεδομένων που δείχνουν ότι η αλλαγή της ώρας έχει μία σειρά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τροχαία ατυχήματα παρουσιάζουν αύξηση την εβδομάδα που ακολουθεί την αλλαγή της ώρας, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα ατυχήματα που σχετίζονται με ανθρώπινα λάθη.

Η αλλαγή της ώρας την άνοιξη έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων και νοσηλειών, καθώς και αύξηση των δεικτών φλεγμονής στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Αντιθέτως, το φθινόπωρο η επαναφορά της χειμερινής ώρας συνδέθηκε με μείωση στα περιστατικά καρδιαγγειακών συμβαμάτων, γεγονός που δείχνει ότι οι χρόνιες επιδράσεις της θερινής ώρας πιθανώς αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι το φως του ήλιου αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα που ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό του ανθρώπου. Κατά συνέπεια, αν διατηρήσουμε τη θερινή ώρα κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτό σημαίνει ότι η μέρα θα μετατοπιστεί με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερο σκοτάδι το πρωί και περισσότερο ήλιο το απόγευμα. Ως αποτέλεσμα θα υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στο βιολογικό μας ρολόι και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα η εργασία ή το σχολείο για τα παιδιά.

Οι διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τον ύπνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις και στη γενικότερη υγεία μας.

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πλέον θέμα χρόνου να διατηρήσουμε μόνιμα μία συγκεκριμένη ώρα (θερινή ή χειμερινή). Σύμφωνα με το American Academy of Sleep Medicine (AASM) των ΗΠΑ, είναι προτιμότερο να παραμείνουμε στη χειμερινή ώρα, καθώς η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.

Συμβουλές για την Αλλαγή της Ώρας

Προς το παρόν, είναι σίγουρο ότι την Κυριακή 31/10 θα χρειαστεί να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Σύμφωνα με το AASM των ΗΠΑ, αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιδράσεις της παραπάνω μετάβασης αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά μέτρα:

  • Αλλάξτε την ώρα πριν πέσετε για ύπνο το Σάββατο βράδυ.
  • Προσπαθήστε να κοιμηθείτε την ίδια ώρα που κοιμάστε συνήθως.
  • Ξυπνήστε σύμφωνα με τη νέα ώρα (θα έχετε κοιμηθεί μία ώρα παραπάνω).
  • Την Κυριακή το βράδυ, η ώρα που κοιμάστε συνήθως είναι μία ώρα νωρίτερα από αυτή που λέει το ρολόι. Επομένως, προσπαθήστε να κοιμηθείτε μία ώρα νωρίτερα έτσι ώστε να προσαρμοστείτε καλύτερα στη χειμερινή ώρα.
Φωτογραφία: Tom Fisk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα