Μεταβολική Υγεία: Πώς Επηρεάζει τον Κίνδυνο των Καρκίνων που Συνδέονται με την Παχυσαρκία;

Μία έρευνα που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια, παρακολούθησε 800.000 εθελοντές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Αυστρία, με σκοπό να εξετάσει διάφορους δείκτες της μεταβολικής υγείας και τον τρόπο που αυτοί επηρεάζουν τον κίνδυνο των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Από την ανάλυση των δεδομένων της μελέτης αυτής, τελικά διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έχουν κακούς μεταβολικούς δείκτες έχουν αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με καρκίνο, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.

Σήμερα είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία συνδέεται με περισσότερες από 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Η επιστημονική ομάδα της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Lund θέλησε να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στη μεταβολική υγεία και τον κίνδυνο των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Στην έρευνά τους, η οποία έχει δημοσιευτεί αυτή τη στιγμή στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από ερωτηματολόγια και βάσεις δεδομένων με περίπου 800.000 εθελοντές για το διάστημα από το 1972 μέχρι το 2014. Εξετάζοντας συνολικά δεδομένα για την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη αίματος και τα τριγλυκερίδια αίματος των παραπάνω εθελοντών, οι επιστήμονες τους χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με τη μεταβολική τους υγεία. Οι εθελοντές χωρίστηκαν επίσης σε ομάδες ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος (φυσιολογικό βάρος, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι).

«Η κακή μεταβολική υγεία συχνά συνοδεύει την παχυσαρκία, ωστόσο υπάρχουν και ασθενείς που δεν είναι υπέρβαροι αλλά έχουν κακούς μεταβολικούς δείκτες. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να εξετάσουμε αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη μεταβολική υγεία και τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία», υποστήριξε η ομάδα της μελέτης.

Στο διάστημα των 40 ετών που εξέτασε η ομάδα, συνολικά 23.630 εθελοντές διαγνώστηκαν με κάποια μορφή καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υψηλότεροι δείκτες μάζας σώματος συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, η ομάδα παρατήρησε ότι και αυτοί που είχαν κακή μεταβολική υγεία είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου είχαν οι εθελοντές που ήταν παχύσαρκοι και είχαν κακή μεταβολική υγεία, όπως τόνισε η επιστημονική ομάδα. Οι εθελοντές αυτοί είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, ενώ οι γυναίκες είχαν και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Μία άλλη σημαντική παρατήρηση ήταν ότι η κακή μεταβολική υγεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ακόμα και σε ασθενείς με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Προφανώς, λόγω του σχεδιασμού της, η παρούσα μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ωστόσο οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τόσο η παχυσαρκία όσο και η μεταβολική υγεία επηρεάζουν αθροιστικά τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι είναι σημαντικό να εξετάζουμε και τους μεταβολικούς δείκτες στους ασθενείς με παχυσαρκία, προκειμένου να μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τον κίνδυνο σε αυτούς τους ασθενείς», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα