Λευκό και Κόκκινο Κρέας: Εξίσου Επιβλαβή για τη Χοληστερόλη

Η αντίληψη αρκετών ότι το λευκό κρέας (όπως το κοτόπουλο) είναι πιο υγιεινό από το κόκκινο (όπως το μοσχάρι ή το χοιρινό) ανατρέπεται από τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Αναφορικά με τα επίπεδα της χοληστερόλης, τα δύο είδη κρέατος είναι εξίσου επιβλαβή, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αρκετοί πιστεύουν ότι το λευκό κρέας είναι πιο υγιεινό από το κόκκινο. Η αντίληψη αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι αρκετές έρευνες παρατήρησης έχουν διαπιστώσει πως το κόκκινο κρέας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι συγγραφείς της νέας έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ρόναλντ Κράους από το Children’s Hospital Oakland Research Institute στην Καλιφόρνια, η σύνδεση ανάμεσα στο λευκό κρέας και τα επίπεδα της χοληστερόλης δεν έχει εξεταστεί αρκετά από την ερευνητική κοινότητα.

Ο Δρ Κράους και οι συνεργάτες του θέλησαν επομένως να εξετάσουν πως επηρεάζονται οι εναποθέσεις λίπους και λιποπρωτεϊνών στις αρτηρίες από την κατανάλωση κρέατος. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Συγκρίνοντας Διαφορετικές Συνήθειες Σχετικά με την Κατανάλωση Κρέατος

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα κορεσμένων λιπών που κατανάλωναν και συγκεκριμένα αν έκαναν υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση. Η καθεμία από τις ομάδες αυτές χωρίστηκε σε 3 νέες ομάδες, εκ των οποίων η μία έτρωγε κόκκινο κρέας, η άλλη λευκό και η τρίτη δεν έτρωγε καθόλου κρέας. Οι εθελοντές ακολούθησαν τη διατροφή που πρότειναν οι ερευνητές για 4 εβδομάδες.

Μετά το τέλος της παραπάνω περιόδου, οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, της απολιποπρωτεΐνης Β, των μικρών και μεσαίων σωματιδίων της LDL, καθώς και τα επίπεδα της ολικής και της HDL χοληστερόλης.

Το Κόκκινο και το Λευκό Κρέας έχουν ‘Πανομοιότυπες’ Επιδράσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική αποχή από το κρέας μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης αίματος περισσότερο απ’όσο περίμεναν.

Η κατανάλωση τόσο κόκκινου όσο και λευκού κρέατος αύξησε τα επίπεδα της χοληστερόλης αίματος σημαντικά σε σχέση με αυτούς που έκαναν διατροφή με φυτικές πρωτεΐνες. «Αυτό αποδόθηκε κυρίως στη σημαντική αύξηση των μεγάλων σωματιδίων της LDL», είπαν οι επιστήμονες. Η αύξηση στα επίπεδα της χοληστερόλης ήταν ανεξάρτητη από τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών, όπως σημείωσαν.

«Σχεδιάζοντας την έρευνα περιμέναμε ότι το κόκκινο κρέας θα έχει χειρότερες επιδράσεις στα επίπεδα της χοληστερόλης αίματος σε σχέση με το λευκό. Ωστόσο, από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι αυτό δεν απαληθεύεται και οι επιδράσεις των δύο ειδών κρέατος στη χοληστερόλη είναι πανομοιότυπες, όταν τα επίπεδα των κορεσμένων λιπών είναι συγκρίσιμα», σημείωσε ο Κράους.

Οι συγγραφείς τόνισαν επίσης ότι οι άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια είναι τα πιο ωφέλιμα για τα επίπεδα της χοληστερόλης. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι στην έρευνά τους δεν έκαναν διαχωρισμό ανάμεσα σε επεξεργασμένα κρέατα και κρέας από ζώα φάρμας.

«Τα ευρήματά μας συμφωνούν με τις οδηγίες που συνιστούν ότι πρέπει να γίνεται υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων για τη διατήρηση της χοληστερόλης σε υγιή όρια. Δείχνουν επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος κρέατος που είναι λιγότερο επιβλαβές για την καρδιαγγειακή υγεία», όπως δήλωσαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα