Κόκκινο Κρασί και Εντερικό Μικροβίωμα: Νέα Έρευνα Εξετάζει τα Οφέλη

Από τη γνωστή θεωρία σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει το κόκκινο κρασί στην καρδιακή υγεία, μέχρι τη λιγότερο γνωστή αναφορικά με τις θετικές επιδράσεις ορισμένων συστατικών του στην κατάθλιψη και τη στοματική υγιεινή, το κόκκινο κρασί έχει εξεταστεί αρκετά από την ερευνητική κοινότητα.

Μία νέα έρευνα προσθέτει επιπλέον δεδομένα στη λίστα με τα οφέλη που προσφέρει το κόκκινο κρασί στην υγεία μας. Η έρευνα παρατήρησης, επικεφαλής της οποίας ήταν η Καρολάιν Λε Ρόι από το King’s College του Λονδίνου, εξέτασε την υγεία του εντέρου σε ασθενείς που πίνουν κόκκινο κρασί και ασθενείς που πίνουν άλλα είδη αλκοόλ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία βακτηριακών ειδών σε αυτούς που έπιναν κόκκινο κρασί σε σχέση με αυτούς που προτιμούσαν άλλα είδη αλκοόλ. Η μεγαλύτερη ποικιλομορφία αποτελεί συνήθως δείκτη καλής υγείας του εντέρου.

Η Λε Ρόι και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology.

Οι Πολυφαινόλες Προσφέρουν Οφέλη στο Έντερο

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 916 δίδυμες γυναίκες. Τα ποτά που εξετάστηκαν ήταν η μπύρα, ο μηλίτης, το κόκκινο κρασί, το λευκό κρασί και τα οινοπνευματώδη. Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις των παραπάνω ποτών τόσο στο εντερικό μικροβίωμα όσο και στη γενικότερη υγεία των εθελοντών.

Η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη στην ανάλυσή της μία σειρά παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η ηλικία, το βάρος, η διατροφή και η κοινωνική κατάσταση των εθελοντών. Μετά την προσαρμογή για τους παραπάνω παράγοντες, οι ερευνητές παρατήρησαν σύνδεση ανάμεσα στη βακτηριακή ποικιλότητα και την κατανάλωση κοκκίνου κρασιού.

Οι εθελοντές που έπιναν κόκκινο κρασί είχαν υψηλότερο βαθμό διαφορετικών βακτηρίων στο έντερό τους, χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με αυτούς που έπιναν άλλα είδη αλκοόλ. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις τους σε τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

«Αν και γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια τα οφέλη που προσφέρει το κόκκινο κρασί στην καρδιακή υγεία, η έρευνα αυτή δείχνει για πρώτη φορά ότι η μέτρια κατανάλωση κοκκίνου κρασιού σχετίζεται με πιο υγιές εντερικό μικροβίωμα, κάτι που πιθανώς μπορεί να εξηγήσει τα οφέλη για την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, από το King’s College στο Λονδίνο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε ότι τα οφέλη από το κόκκινο κρασί αποδίδονται μάλλον στις πολυφαινόλες.

«Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που εξέτασε τις επιδράσεις του κοκκίνου κρασιού στο έντερο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στη φλούδα του σταφυλιού είναι αυτές στις οποίες αποδίδονται τα οφέλη από το κόκκινο κρασί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά στα φυτά. Τα φλαβινοειδή και τα φαινολικά οξέα είναι μερικά παραδείγματα πολυφαινολών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες. Οι πολυφαινόλες ενισχύουν τον πληθυσμό των ωφελίμων βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερό μας.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από διάφορες καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιαγγειακή νόσος.

Οφέλη από την Κατανάλωση με Μέτρο

Οι ερευνητές τόνισαν, ωστόσο, ότι καθώς αυτή ήταν μία έρευνα παρατήρησης, δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι το κόκκινο κρασί είναι αυτό που ευθύνεται για τις θετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Δήλωσαν επίσης ότι η κατανάλωση του αλκοόλ πρέπει πάντοτε να γίνεται με μέτρο.

«Αν και παρατηρήσαμε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κοκκίνου κρασιού και την ποικιλότητα του εντερικού μικροβιώματος, η χαμηλή κατανάλωση, ακόμα και μία φορά κάθε 2 εβδομάδες, φαίνεται ότι επαρκεί για να παρατηρηθούν οφέλη», είπε ο Σπέκτορ.

«Αν πρέπει να πιείτε αλκοόλ και δεν ξέρετε τι να επιλέξετε, προτιμήστε το κόκκινο κρασί καθώς φάινεται ότι προσφέρει οφέλη για το εντερικό μικροβίωμα, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο παχυσαρκίας αλλά και καρδιαγγειακής νόσου. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, ωστόσο, ότι η κατανάλωση αλκοόλ πάντοτε πρέπει να γίνεται με μέτρο», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα