Κεταμίνη: Τι Έδειξαν 83 Έρευνες για τη Χρησιμότητά της στην Κατάθλιψη και Άλλες Ψυχιατρικές Νόσους;

Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό που εξετάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης (σε χαμηλότερες δόσεις). Μία νέα μετα-ανάλυση που εξέτασε δεδομένα από 83 μελέτες δείχνει ότι το φάρμακο αυτό πράγματι μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αντιμετώπιση της παραπάνω νόσου, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τα καταθλιπτικά συμπτώματα, όσο και τις αυτοκτονικές σκέψεις βραχυπρόθεσμα.

Μεταξύ των ερευνών που εξετάστηκαν στην παραπάνω μετα-ανάλυση ήταν 29 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, 21 μελέτες παρατήρησης και 33 συστηματικές μελέτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, η μετα-ανάλυσή τους έχει εξερευνήσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη χρησιμότητα του φαρμάκου στην αντιμετώπιση τόσο της κατάθλιψης, όσο και άλλων ψυχικών νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Psychiatry Open.

Η Κεταμίνη στην Αντιμετώπιση των Ψυχικών Νόσων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η υψηλότερη αποτελεσματικότητα της κεταμίνης παρατηρήθηκε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η χορήγηση του φαρμάκου ενδοφλεβίως κατάφερε να περιορίσει τα συμπτώματα στους ασθενείς εντός 1-24 ωρών, με τις επιδράσεις αυτές να παραμένουν για 1-2 εβδομάδες. Συγκριτικά, η χορήγηση του φαρμάκου σε μορφή χαπιού χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες θεραπείας μέχρι να δείξει αποτελέσματα.

Η κεταμίνη είχε χρησιμότητα και στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταρχής. Εδώ το φάρμακο κατάφερε να περιορίσει τα συμπτώματα σε 4-24 ώρες με τις επιδράσεις να παραμένουν για 3-7 ημέρες.

Από αρκετές μελέτες διαπιστώθηκε επίσης ότι η κεταμίνη μπορεί να προσφέρει οφέλη και στον περιορισμό των αυτοκτονικών σκέψεων.

«Δεν ήταν λίγες οι έρευνες που διαπίστωσαν ότι η χορήγηση της κεταμίνης μπορεί να περιορίσει τις αυτοκτονικές σκέψεις, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, γεγονός που θα πρέπει να εξερευνηθεί περαιτέρω. Η παρατήρηση αυτή είναι πάντως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς αυτοκτονικές σκέψεις παρατηρούνται και σε άλλες ψυχικές νόσους», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

«Καθώς τα οφέλη της κεταμίνης στον περιορισμό των αυτοκτονικών σκέψεων είχαν γενικά μικρή διάρκεια, στο μέλλον θα πρέπει να εξετάσουμε προσεγγίσεις για να παρατείνουμε την παραπάνω δράση, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία για παράδειγμα. Επίσης προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η χορήγηση πολλαπλών δόσεων μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη. Αυτό είναι κάτι που επίσης θα πρέπει να εξεταστεί από μελλοντικές μελέτες».

Περιορισμένα οφέλη από τη χορήγηση κεταμίνης παρατηρήθηκαν και σε άλλες ψυχιατρικές νόσους, όπως για παράδειγμα η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι διαταραχές του άγχους και οι καταχρήσεις ουσιών.

Ασφαλές Φάρμακο σε Κλινικό Περιβάλλον

Καθώς η κεταμίνη αποτελεί οπιοειδές φάρμακο, οι επιστήμονες της μετα-ανάλυσης υποστήριξαν ότι θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή.

«Η κεταμίνη είναι ένα πολύ ασφαλές φάρμακο στο κλινικό περιβάλλον. Όταν ένας ασθενής λαμβάνει κεταμίνη, παρατηρείται συνήθως ήπια αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, συμπτώματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύκολα στο κλινικό περιβάλλον, αν χρειαστεί», τόνισαν οι συγγραφείς. «Το φάρμακο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με σχιζοφρένεια».

Πρόσθεσαν επίσης ότι η χορήγηση του φαρμάκου είναι πιο ασφαλής στο κλινικό περιβάλλον, καθώς έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ψυχολογικών αντιδράσεων, ενώ και κάθε άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια από το φάρμακο μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Φωτογραφία: Keenan Constance / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα