Κεραυνοβόλος Κεφαλαλγία: Η “Χειρότερη” Κεφαλαλγία

Ο αιφνίδιος και ανυπόφορος πόνος που χαρακτηρίζει την κεραυνοβόλο κεφαλαλγία αποτελεί μία επείγουσα κατάσταση και διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες κεφαλαλγίες, όπως η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσης.

Αν παρουσιάσετε κεραυνοβόλο κεφαλαλγία πρέπει να μεταβείτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ο λόγος είναι ότι η κεφαλαλγία αυτή σχετίζεται με αρκετά διαφορετικά αίτια από καλοήθη έως δυνητικά απειλητικά για τη ζωή και επομένως χρειάζεται να γίνει άμεσα εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς με σκοπό να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη νόσος που ενοχοποιείται.

Διάγνωση και Θεραπεία της Δευτεροπαθούς Κεραυνοβόλου Κεφαλαλγίας

Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο, οι γιατροί θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν τα δυνητικά σοβαρά, δευτεροπαθή αίτια της κεραυνοβόλου κεφαλαλγίας. Το ιστορικό και η κλινική εξέταση θα επικεντρωθούν σε χαρακτηριστικά σημεία που παραπέμπουν σε συγκεκριμένους αιτιολογικούς παράγοντες.

Η δευτεροπαθής κεραυνοβόλος κεφαλαλγία είναι συνήθως αποτέλεσμα μίας υποκειμένης νόσου, εκτός από την ίδια την κεφαλαλγία. Για παράδειγμα, η δυσκαμψία του αυχένα ή η υπνηλία μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος ή κάποιας λοίμωξης, η βλεφαρόπτωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ρήξης της καρωτίδας, ενώ οι σπασμοί ή η αιφνίδια αδυναμία σε κάποιο άκρο μπορεί να αποτελούν ένδειξη θρόμβωσης κάποιου αγγείου ή εγκεφαλικής αιμορραγίας. Η απουσία των παραπάνω συμπτωμάτων δεν αποκλείει τα σχετικά με αυτά αίτια, επομένως συχνά πρέπει να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων με αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Αν οι απεικονιστικές εξετάσεις δεν αποκαλύψουν ξεκάθαρα κάποιο δευτεροπαθές αίτιο, μπορεί να χρειαστεί οστεονωτιαία παρακέντηση.

Εφόσον ο γιατρός καταφέρει να ταυτοποιήσει το δευτεροπαθές αίτιο, θα χορηγηθεί θεραπεία για την αντιμετώπισή του. Για παράδειγμα, αν η κεραυνοβόλος κεφαλαλγία είναι αποτέλεσμα ενός αιματικού θρόμβου σε μία αρτηρία, θα χορηγηθεί αντιθρομβωτική αγωγή ή θα γίνει αφαίρεση του θρόμβου με καθετήρα.

Πρωτοπαθής Κεραυνοβόλος Κεφαλαλγία και Σύνδρομο Αναστρέψιμης Εγκεφαλικής Αγγειοσύσπασης (RCVS)

Αν δεν βρεθεί κάποιο προφανές αίτιο, η κεραυνοβόλος κεφαλαλγία θεωρείται «πρωτοπαθής» ή «ιδιοπαθής». Η πρωτοπαθής κεραυνοβόλος κεφαλαλγία επηρεάζει κυρίως νεαρούς ενήλικες. Σχετίζεται συνήθως με φυσικά ερεθίσματα όπως ο βήχας, η άσκηση και η σεξουαλική δραστηριότητα.

Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστούν πολλαπλά, υποτροπιάζοντα επεισόδια κεραυνοβόλου κεφαλαλγίας μέσα σε λίγες ημέρες. Στις περιπτώσεις αυτές, οι απεικονιστικές εξετάσεις δείχνουν εναλλασσόμενες περιοχές στένωσης και διαστολής (συχνά περιγράφονται ως «λουκάνικο σε σχοινί») σε αρκετές αρτηρίες του εγκεφάλου. Η πάθηση αυτή ονομάζεται σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης ή RCVS. Το RCVS μπορεί να εμφανιστεί και σε ασθενείς με ένα μόνο επεισόδιο κεραυνοβόλου κεφαλαλγίας.

Το 30-50% των ασθενών με RCVS θα παρουσιάσουν τελικά εγκεφαλική αιμορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο ή οίδημα του εγκεφάλου. Επομένως, αν διαγνωστείτε με RCVS, θα νοσηλευτείτε για μερικές ημέρες για να γίνει προληπτική παρακολούθηση. Παρά τον κίνδυνο επιπλοκών, οι περισσότεροι ασθενείς με RCVS έχουν καλή πορεία, η κεραυνοβόλος κεφαλαλγία υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ η στένωση των αρτηριών βελτιώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Θεραπεία Πρωτοπαθούς Κεραυνοβόλου Κεφαλαλγίας και RCVS

Δεν υπάρχει σήμερα θεραπεία πρόληψης για την κεραυνοβόλο κεφαλαλγία και το RCVS. Η ξεκούραση συνήθως βοηθά, καθώς η άσκηση, το άγχος και η σεξουαλική δραστηριότητα είναι αυτές που προκαλούν συχνότερα τη μορφή αυτή της κεφαλαλγίας. Τα καθαρτικά και τα μαλακτικά κοπράνων έχουν επίσης χρησιμότητα στην πρόληψη, καθώς η διάταση του εντέρου μπορεί να προκαλέσει κεραυνοβόλο κεφαλαλγία.

Το έντονο άλγος συνήθως υποχωρεί σε λίγα λεπτά, ωστόσο μία μέτρια ή ήπια κεφαλαλγία μπορεί να παραμείνει για αρκετές ώρες. Αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άλγους. Η θεραπεία με ισχυρότερα αναλγητικά, όπως η μορφίνη και τα οπιοειδή, ενδείκνυεται συνήθως σε ασθενείς με πολύ έντονο άλγος που επιμένει για μεγάλη διάρκεια.

Κάποια φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται στη θεραπεία της κεραυνοβόλου κεφαλαλγίας. Αυτά περιλαμβάνουν τα γλυκοκορτικοειδή, τις τριπτάνες και άλλα φάρμακα για την ημικρανία, καθώς προκαλούν στένωση των εγκεγαλικών αρτηριών και μπορεί να επιδεινώσουν την συμπτωματολογία του ασθενούς. Οι ασθενείς με RCVS πρέπει επίσης να αποφύγουν ορισμένα φάρμακα για μερικές εβδομάδες. Αυτά περιλαμβάνουν τα SSRI και τα SNRI, την έκσταση, την κάνναβη και τα συμπαθητικομιμητικά και αμφεταμινικά παράγωγα όπως η ψευδοεπινεφρίνη.

Η πρωτοπαθής κεραυνοβόλος κεφαλαλγία μπορεί να παρουσιάσει εξάρσεις για ένα διάστημα αρκετών ετών. Η επανεμφάνιση ενός επεισοδίου RCVS είναι εξαιρετικά σπάνια. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν τη φυσική άσκηση και να αυξήσουν σταδιακά την έντασή της 2-4 εβδομάδες μετά την υποχώρηση της κεφαλαλγίας.

Το σημαντικό άλγος της πρωτοπαθούς κεραυνοβόλου κεφαλαλγίας ή του RCVS συνήθως προκαλεί έντονη ανησυχία, ωστόσο η μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι συνήθως καλοήθης.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα