Η Κεντρικού Τύπου Παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη για τις Γυναίκες

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλίας επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς. Μία νέα έρευνα, ωστόσο, παρατήρησε ότι η αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα, κάτι που είναι γνωστό ως κεντρικού τύπου παχυσαρκία, ενδεχομένως είναι πιο επιβλαβής για τις γυναίκες παρά για τους άντρες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, περιελάμβανε περίπου 500.000 άτομα (55% γυναίκες) ηλικίας 40-69 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σωματικές μετρήσεις στους εθελοντές και στη συνέχεια παρακολούθησαν ποιοι από αυτούς παρουσίασαν έμφραγμα του μυοκαρδίου στα επόμενα 7 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτή, οι γυναίκες που είχαν αυξημένη ποσότητα λίπους στη μέση (υπολογίστηκε με μέτρηση της περιφέρειας μέσης, την αναλογία μέσης-γλουτών ή την αναλογία μέσης-ύψους) είχαν 10-20% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν γενικά αυξημένο σωματικό βάρος (όπως υπολογίστηκε με τη χρήση του ΔΜΣ, ενός δείκτη για την εκτίμηση της παχυσαρκίας).

Ένας μεγαλύτερος λόγος περιφέρειας μέσης/γλουτών, ειδικότερα, φάνηκε να αποτελεί μεγαλύτερο καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Η ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με το ΔΜΣ, ο λόγος περιφέρειας μέσης/γλουτών ήταν 18% ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης στις γυναίκες (έναντι 6% στους άνδρες).

Το κεντρικό μήνυμα από την έρευνα, ωστόσο, δεν αφορά τόσο τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσο στους κινδύνους που συνοδεύουν την κεντρικού τύπου παχυσαρκία.

Μεγάλη περιφέρεια μέσης: Μεγαλύτερος Κίνδυνος

Ανεξαρτήτως των διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα σχετικά με τα καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος στην κοιλιακή χώρα, είναι ξεκάθαρο ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία συνοδεύεται από αρκετά προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα περιττά κιλά στην περιοχή της μέσης αντιπροσωπεύουν αύξηση στο συνολικό σπλαγχνικό λίπος, το είδος δηλαδή του λίπους που εναποτίθεται στα εσωτερικά όργανα. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ο αυξημένος λόγος περιφέρειας μέσης/γλουτών σχετίζεται έντονα με κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μία από αυτές τις έρευνες δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2015 στο Annals of Internal Medicine παρατήρησε ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που έχουν αρκετά κιλά στην περιοχή της κοιλίας, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή άλλα αίτια σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν κεντρικού τύπου παχυσαρκία, ανεξαρτήτως αν αυτά έχουν φυσιολογικό βάρος, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Επομένως, αν παρατηρήσατε ότι έχει αυξηθεί η περιφέρεια της μέσης σας, πρέπει να δράσετε. Τα παρακάτω μέτρα θα σας βοηθήσουν στο σκοπό αυτό.

  • Περιορίστε την αύξηση του σωματικού βάρους. Ο στόχος είναι να περιοριστούν τα περιττά κιλά γενικότερα. Οι γυναίκες συνήθως βάζουν κιλά με την ηλικία και ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ορμονικές αλλαγές, μείωση της μυϊκής μάζας και σε ορισμένες περιπτώσεις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Παρακολουθήστε προσεκτικά το βάρος σας και κάντε αλλαγές στην καθημερινότητά σας, όπου χρειάζεται, για να αποφύγετε τα κιλά αυτά κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχει μεγάλη σημασία η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μέσω σωστής διατροφής και φυσικής άσκησης. Εν αντιθέσει, η ταχεία απώλεια βάρους μέσω μίας δίαιτας με γρήγορα αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολισμού στον οργανισμό με αποτέλεσμα τα κιλά που χάθηκαν να επιστρέψουν πολύ γρήγορα.
  • Ξεκινήστε τη φυσική άσκηση. Είναι λογικό ότι, αν θέλετε να κρατήσετε της περιφέρεια της μέσης σας σε χαμηλές τιμές, πρέπει να ασκηθείτε. Η καθημερινή άσκηση έχει μεγάλη σημασία ακόμα και αν αυτή είναι μισή ώρα περπάτημα το απόγευμα. Δεν χρειάζεται να γίνεται έντονη άσκηση για να υπάρχουν οφέλη στη μεταβολική υγεία. Ακόμα και το περπάτημα στα διαλείμματα της δουλειάς μπορεί να βοηθήσει. Η τακτική άσκηση μπορεί να μην σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, ωστόσο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και να ρυθμίσετε τη γλυκόζη αίματος αν πάσχετε από διαβήτη. Η αυξημένη μυϊκή μάζα σας βοηθά επίσης να καίτε περισσότερες θερμίδες, επομένως η ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον 2 φορές της εβδομάδα, βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους.

Γενετική προδιάθεση;

Δυστυχώς, η αποφυγή της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας είναι ευκολότερη για κάποιες γυναίκες και δυσκολότερη για άλλες, καθώς σε ορισμένα άτομα υπάρχει γενετική προδιάθεση σχετικά με την κατανομή του λίπους.

Ελπίζουμε κάποια μέρα η έρευνα να ανακαλύψει νέους τρόπους για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού λίπους και, κατά συνέπεια, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ορισμένα νέα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των διαβητικών ασθενών, βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους και τον περιορισμό του σπλαγχνικού λίπους. Αυτό δείχνει ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν μηχανισμοί για τη στόχευση της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας.

Κάποια μέρα, ίσως η απώλεια βάρους στην κοιλιακή χώρα να γίνεται με φάρμακα, ωστόσο προς το παρόν, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η άσκηση αποτελούν το μοναδικό τρόπο.

Βιβλιογραφία: Harvard Health Publishing

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα