Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Νέα Δεδομένα Δείχνουν ότι η Δυτική Δίαιτα Αυξάνει τον Κίνδυνο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη σε συχνότητα μορφή καρκίνου στο Δυτικό κόσμο και τη δεύτερη σε θνητότητα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, τα νεοπλάσματα σε ορισμένους ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου περιέχουν υψηλές ποσότητες βακτηρίων που αυξάνονται όταν γίνεται κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα, τα ανθυγιεινά τρόφιμα επάγουν τη δράση της κολιβακτίνης, μίας ουσίας που παράγεται από το βακτήριο E. coli και έχει καρκινογόνο δράση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology.

E. coli, Κολιβακτίνη και Διατροφή

Η E. coli είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται φυσιολογικά στο έντερο του ανθρώπου. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη του βακτηρίου αυτού φέρουν μία συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων που λέγεται νησίδα pks.

Τα παραπάνω στελέχη παράγουν την κολιβακτίνη, ένα τοξικό μεταβολίτη που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA, ή άλλες μεταλλάξεις που επάγουν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η τυπική δυτική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας, υδατάνθρακες και σάκχαρα μπορεί να προκαλέσει εντερική και συστηματική φλεγμονή. Η κακή διατροφή μπορεί να διαταράξει επίσης την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος.

Οι παραπάνω δύο παράγοντες έχουν συνδεθεί στο σύνολό τους με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξετάσουν αν πράγματι η δυτική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω της δράσης των βακτηρίων pks+ E. coli.

Μέθοδοι και Συμπεράσματα

Για την έρευνά τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο βάσεις δεδομένων προκειμένου να εξετάσουν αν η δυτική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των βακτηρίων του εντέρου και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι δύο αυτές μελέτες ήταν η Nurses’ Health Study και η Professionals Follow-up Study. Και οι δύο παραπάνω βάσεις δεδομένων περιέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό των εθελοντών, αλλά και σχετικά με τη διατροφή τους. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στην ανθυγιεινή διατροφή και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή για παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η φυσική άσκηση, το ιστορικό καπνίσματος και αλκοόλ, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συνολικά εξετάστηκαν δεδομένα για 134.775 εθελοντές και σε αυτούς καταγράφηκαν 3.200 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα εξέτασε επίσης βιοψίες από νεοπλασματικούς ιστούς των ασθενών που είχαν απομονωθεί στο παρελθόν με σκοπό να εξετάσει την παρουσία στελεχών pks+ E. coli.

Κολιβακτίνη και Καρκίνος του Παχέος Εντέρου

Αν και η κολιβακτίνη στον καρκίνο του παχέος εντέρου επάγει τον πολλαπλασιασμό των όγκων, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επαναφορά την υγείας του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να έχει αντίθετη δράση.

Μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Michigan έδειξε ότι ένας μεταβολίτης (reuterin) που παράγεται από τα βακτήρια Lactobacillus reuteri, έχει αντικαρκινική δράση τόσο σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του παχέος εντέρου όσο και in vivo.

Στο ετήσιο συνέδριο του National Comprehensive Cancer Network, επιστήμονες από την παραπάνω ομάδα υποστήριξαν ότι το εντερικό μικροβίωμα και ειδικά το reuterin είναι δυνατό να «μειώσει το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου και να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των νεοπλασμάτων σε in vivo μοντέλα».

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης υποστήριξαν ότι αυτή είναι μία από τις πρώτες έρευνες που συνδέει τον καρκίνο του παχέος εντέρου με συγκεκριμένα βακτήρια. Όπως ελπίζουν, οι ανακαλύψεις τους θα ανοίξουν το δρόμο για νέες προσεγγίσεις στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φωτογραφία: Ron Lach

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα