Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Θετικά τα Αποτελέσματα από την Κλινική Δοκιμή για το 1ο Εμβόλιο

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής που εξέτασε ένα εμβόλιο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το εμβόλιο δεν προκάλεσε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και κατάφερε να ενεργοποιήσει τα ανοσιακά κύτταρα, όπως φάνηκε από τις εξετάσεις αίματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer και αφορούν μία κλινική δοκιμή φάσης 1.

Η έρευνα θέλησε να διαπιστώσει αν το εμβόλιο ήταν ασφαλές και αν μπορεί να ενεργοποιήσει τα ανοσιακά κύτταρα, παρατηρήσεις οι οποίες επιβεβαιώθηκαν στο σύνολό τους από τα αποτελέσματα της μελέτης. Η επιτυχία της κλινικής αυτής δοκιμής ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνες στην ανάπτυξη του σχετικού εμβολίου.

Το εμβόλιο παρασκευάστηκε από μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τζέφερσον της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 10 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 1 ή 2.

Οι ερευνητές χορήγησαν στους παραπάνω εθελοντές το εμβόλιο και οι τελευταίοι επέστρεψαν για εξετάσεις αίματος 30, 90 και 180 ημέρες μετά τη χορήγησή του. Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι είχαν ενεργοποιηθεί τα Τ κύτταρα που ανιχνεύουν και καταστρέφουν τα νεοπλασματικά κύτταρα στο έντερο.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζέφερσον θέλησαν να εξετάσουν επίσης τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου στην κλινική αυτή δοκιμή. Εκτός από τη δυσφορία στο σημείο της έγχυσης δεν αναφέρθηκε κάποια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια από τους εθελοντές.

Το εμβόλιο δρα κινητοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον ενός ειδικού μορίου που οι επιστήμονες ονόμασαν GUCY2C. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το μόριο αυτό αποτελεί δείκτη, καθώς εκφράζεται στα νεοπλασματικά κύτταρα και τα ξεχωρίζει από τα υγιή.

Οι ερευνητές συνδύασαν το μόριο αυτό με ένα άλλο που ενισχύει την ανοσιακή απόκριση, ελπίζοντας ότι η τελευταία θα στοχεύσει τα νεοπλασματικά κύτταρα και θα τα καταστρέψει.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουμε τι ενισχύει τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου του παχέος εντέρου και να χρησιμοποιήσουμε την παραπάνω γνώση για να αναπτύξουμε νέες θεραπείες», είπε η Κάρεν Νούντσεν, διευθύντρια στο ερευνητικό κέντρο που έγινε η μελέτη.

«Η κλινική αυτή δοκιμή προσφέρει κάποια από τα πρώτα δεδομένα που δείχνουν ότι είναι δυνατό να κατευθύνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς έτσι ώστε να καταστρέψει τα νεοπλασματικά κύτταρα στον καρκίνο του παχέος εντέρου», πρόσθεσε.

Γιατί η Έρευνα για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου έχει Σημασία;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου περιλαμβάνει όλες τις μορφές καρκίνο που ξεκινούν στο παχύ έντερο και το ορθό. Η νόσος ξεκινά ως ένας ή περισσότεροι όγκοι στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου οι οποίοι γίνονται νεοπλασματικοί σταδιακά.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος σε συχνότητα καρκίνος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αποτελεί επίσης την 3η αιτία θανάτου που σχετίζεται με καρκίνο.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα από αυτόν στα πρώιμα στάδια. Η κολονοσκόπηση μπορεί να ανιχνεύσει και να αφαιρέσει τους πολύποδες πριν γίνουν νεοπλάσματα. Υπάρχουν επίσης και άλλες λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι για να ανιχνευθεί η παρουσία του συγκεκριμένου καρκίνου.

Μελλοντικές Έρευνες, Μελέτες και Κλινικές Δοκιμές

Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το μόριο GUCY2C εκφράζεται και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου, ο καρκίνος του οισοφάγου και ο καρκίνος του παγκρέατος. Οι παραπάνω μορφές καρκίνου (συμπεριλαμβανομένου και του παχέος εντέρου) ευθύνονται συνολικά για το 1/5 των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο.

Τα θετικά αποτελέσματα της νέας αυτής κλινικής δοκιμής φάσης 1 ήταν αρκετά ικανοποιητικά και επομένως οι ερευνητές θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της έρευνας το φθινόπωρο.

Ελπίζουν να αναπτύξουν μία καλύτερη έκδοση του εμβολίου η οποία θα μπορεί να βοηθήσει αρκετούς ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

«Προετοιμάζουμε μία κλινική δοκιμή φάσης 2 η οποία θα ξεκινήσει να αναζητεί εθελοντές το φθινόπωρο», είπε ο Άνταμ Σνουκ, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Χρησιμοποιήσαμε όσα μάθαμε από την παρούσα μελέτη για να κάνουμε το εμβόλιο ακόμα πιο αποτελεσματικό», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα