Κανένας Κίνδυνος από τη Γλουτένη για τα Άτομα Χωρίς Ευαισθησία

Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη δεν προκαλούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό στα άτομα που δεν πάσχουν από παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology.

«Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη δεν προκαλεί συμπτώματα σε υγιείς εθελοντές», δήλωσε ο Ίαν Ντέιβιντ Κροάλ, από το Πανεπιστημιακό Τμήμα Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πέραν αμφιβολίας ότι η γλουτένη δεν προκαλεί συμπτώματα σε άτομα που δεν έχουν ευαισθησία στην ουσία αυτή», δήλωσε ο Κροάλ και η ομάδα του.

Ο Μπέντζαμιν Λέμπολ, διευθυντής κλινικής έρευνας στο Κέντρο Κοιλιοκάκης του Πανεπιστημίου της Κολούμπια δήλωσε ότι «η έρευνα αυτή διεξήχθη πολύ σωστά και απορρίπτει τη θεωρία ότι η γλουτένη πρέπει να αποφεύγεται από το γενικό πληθυσμό ή από αυτούς που δεν έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη».

Αν και η κατανάλωση γλουτένης δεν ενέχει κινδύνους για τα άτομα που δεν έχουν ευαισθησία σε αυτή, αρκετές διασημότητες και διάφοροι αθλητές είχαν καλλιεργήσει την αντίληψη ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά, δήλωσαν οι επιστήμονες της έρευνας.

Στατιστικές μελέτες είχαν δείξει μάλιστα ότι το 44% των κατοίκων ανεπτυγμένων χωρών αγοράζουν προϊόντα χωρίς γλουτένη ενώ δεν έχουν ευαισθησία στην ουσία αυτή, με το 65% να πιστεύει ότι τα τρόφιμα αυτά είναι πιο υγιεινά, όπως συμπλήρωσαν οι ερευνητές.

Καθώς είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν οφέλη από τη διατροφή χωρίς γλουτένη από αυτούς που δεν έχουν οφέλη, ο Κροάλ και οι συνεργάτες του έκαναν τη συγκεκριμένη μελέτη για να διαπιστώσουν πώς επηρεάζονται οι υγιείς εθελοντές από τη γλουτένη.

Η Έρευνα

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 28 εθελοντές (μέσος όρος ηλικίας 38) οι οποίοι στο σύνολό τους έκαναν ορολογικές εξετάσεις για κοιλιοκάκη. Κάθε εθελοντής εκπαιδεύτηκε και ενημερώθηκε από διαιτολόγο για τη διατροφή χωρίς γλουτένη.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους εθελοντές να κάνουν διατροφή χωρίς γλουτένη για 2 εβδομάδες και ακολούθως να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο GSRS (Gastrointestinal Symptom Rating Scale) για να εκτιμηθεί η παρουσία κοιλιακού άλγους, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δυσπεψίας, διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Χρησιμοποιήθηκε επίσης μία κλίμακα εκτίμησης της «συνολικής κόπωσης» των εθελοντών.

Στη δεύτερη φάση της έρευνας οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να προσθέσουν στη διατροφή τους δύο πακέτα που περιείχαν αλεύρι με ή χωρίς γλουτένη δις ημερησίως για 2 εβδομάδες. Οι εθελοντές στην ομάδα που έλαβε το αλεύρι με γλουτένη έλαβαν συνολικά 14γρ της πρωτεΐνης ημερησίως. Και οι δύο ομάδες εθελοντών συνέχισαν τη διατροφή που έκαναν τις 2 πρώτες εβδομάδες.

Στο τέλος της έρευνας οι εθελοντές συμπλήρωασαν ξανά το ερωτηματολόγιο GSRS.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπτώματα των ασθενών που έλαβαν γλουτένη περιορίστηκαν στο τέλος της έρευνας. Μόλις ένας εθελοντής σε αυτή την ομάδα παρουσίασε επιδείνωση σε ένα σύμπτωμα και καμία βελτίωση στα υπόλοιπα.

Καμία διαφορά στα συμπτώματα δεν παρατηρήθηκε ανάμεσα στην ομάδα που έλαβε γλουτένη και στην ομάδα που έλαβε placebo, εκτός από τη διάρροια η οποία βελτιώθηκε σημαντικά στους εθελοντές που έλαβαν γλουτένη. Οι ερευνητές θεώρησαν ωστόσο ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν μία στατιστική ανωμαλία.

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι η έρευνά τους είχε κάποιους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα η μικρή της διάρκεια. Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο ορισμένοι ασθενείς να είχαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ευαισθησίες σε άλλες ουσίες εκτός της γλουτένης.

«Καθώς η διατροφή χωρίς γλουτένη όχι μόνο δεν είναι πιο υγιεινή από την τυπική διατροφή, αλλά ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία, οι γιατροί στο μέλλον θα πρέπει να παροτρύνουν τους ασθενείς τους να μην αποφεύγουν τη γλουτένη αν δεν έχουν ευαισθησία σε αυτή», κατέληξαν ο Κροάλ και οι συνεργάτες του.

Παρατήρηση

Το γεγονός ότι η γλουτένη δεν προκάλεσε επιπλέον συμπτώματα στους εθελοντές της έρευνας δείχνει ότι δεν είναι ανθυγιεινή για τους περισσότερους ανθρώπους, είπε ο Λέμπολ. «Μία σημαντική παρατήρηση σχετικά με την έρευνα, ωστόσο, είναι ότι κατά την επιλογή των εθελοντών, εξαιρέθηκαν 2 άτομα που διαπιστώθηκε ότι είχαν κοιλιοκάκη».

Επομένως, «υπάρχουν αρκετά άτομα που έχουν αδιάγνωστη κοιλιοκάκη και, στα άτομα αυτά, η γλουτένη πιθανώς είναι επιβλαβής», πρόσθεσε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: Rachel Loughman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα