Καφεΐνη και Ημικρανίες: Ποια Ποσότητα Είναι Επικίνδυνη;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι διαταραχές κεφαλαλγίας βρίσκονται μεταξύ των συχνοτέρων νόσων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Η ημικρανία αποτελεί μία μορφή πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας. Ο όρος «πρωτοπαθής» αναφέρεται στο γεγονός ότι το υποκείμενο αίτιο της νόσου δεν είναι σαφές.

Η συχνότητα της ημικρανίας είναι σχεδόν 12% και μπορεί να επηρεάσει τόσο ενήλικες όσο και παιδιά.

Η πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από ημικρανία γνωρίζουν τουλάχιστον ένα προκλητικό παράγοντα που προκαλεί εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ο καιρός, ο ύπνος, το στρες, οι ορόμονες, τα φάρμακα, η άσκηση και η διατροφή αποτελούν κοινούς προκλητικούς παράγοντες για την ημικρανία.

Η καφεΐνη μπορεί να αποτελέσει προκλητικό παράγοντα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνεται. Σύμφωνα με το American Migraine Foundation, ορισμένοι ασθενείς πιστεύουν ότι μικρές ποσότητες καφεΐνης βοηθούν στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, ένω άλλοι παρουσιάζουν συχνότερα επεισόδια ημικρανίας όταν καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη.

Αν και υπάρχουν σκόρπια δεδομένα σχετικά με το ρόλο της καφεΐνης ως προκλητικό παράγοντα για τις ημικρανίες, τα κλινικά δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Medicine, προσπάθησε να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για την παραπάνω σύνδεση.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Ελίζαμπεθ Μοστόσφκι από το τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Συνεργαζόμενη με την ομάδα της, η Μοστόφσκι θέλησε να εξετάσει αν η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με εμφάνιση ημικρανίας την ίδια ημέρα στους ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο.

3 ή Περισσότερα Ροφήματα με Καφεΐνη Αποτελούν Πιθανώς Προκλητικό Παράγοντα

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 εθελοντές με ημικρανία, οι οποίοι συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά ημερολόγια κάθε πρωί και απόγευμα για 6 εβδομάδες. Στα ημερολόγια αυτά κατέγραψαν μία σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων η άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, το στρες, η ποιότητα του ύπνου και το ιστορικό κεφαλαλγιών.

Ειδικότερα, οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη συνολική κατανάλωση καφεΐνης από τον καφέ, το τσάι, τη σόδα και τα ενεργειακά ποτά.

Στη συνέχεια συνέκριναν την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας τις ημέρες που οι εθελοντές είχαν καταναλώσει καφεΐνη με την αντίστοιχη πιθανότητα για τις ημέρες που δεν είχαν καταναλώσει.

Χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο, η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1-2 καφεϊνούχων ροφημάτων δεν επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας την ίδια ημέρα. Ωστόσο, οι εθελοντές που κατανάλωναν 3 ή περισσότερα ροφήματα είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας.

Τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιήθηκαν όταν οι εθελοντές έκαναν προσαρμογή για άλλους παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το στρες, η ποιότητα του ύπνου, η άσκηση και ο εμμηνορυσιακός κύκλος στις γυναίκες.

Η Μοστόφσκι εξέτασε επίσης την πιθανότητα ανάστροφης συσχέτισης, δηλαδή αν οι εθελοντές έπαιρναν περισσότερη καφεΐνη για να αντιμετωπίσουν ένα επερχόμενο επεισόδιο ημικρανίας.

Από τα δεδομένα, ωστόσο, φάνηκε ότι αυτοί που έπιναν 3 ή περισσότερα καφεϊνούχα ροφήματα είχαν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης κεφαλαλγίας την επόμενη μέρα, γεγονός που σημαίνει ότι η ποσότητα αυτή δεν ήταν ικανή να προλάβει την εμφάνιση μίας κεφαλαλγίας.

«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες παρατήρησης που εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στον κίνδυνο ημικρανίας και την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών», είπε η Δρ Σουζάν Μπέρτις, μία επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

«Στην παρούσα μελέτη, διαπιστώθηκε γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών και την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας την ίδια μέρα. Αυτό δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνισης ενός επεισοδίου ημικρανίας», κατέληξε η Μοστόφσκι.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα