Καθημερινή Ασπιρίνη: Νέα Ανησυχητικά Δεδομένα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα δεδομένα ερευνών δείχνουν ότι τα οφέλη από την καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης δεν υπερβαίνουν τους κινδύνους.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, η παραπάνω προσέγγιση είχε θεωρηθεί αποτελεσματική μέθοδος για τον περιορισμό του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η προσέγγιση αυτή ίσως δεν είναι τόσο ασφαλής όσο πιστεύαμε.

Ένας μεγάλος αριθμός αριθμός ερευνών τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας.

Πριν από λίγους μήνες, το American Heart Association, εξέδωσε μία ανακοίνωση, καθώς η φαρμακευτική εταιρία Bayer χρησιμοποίησε το έμβλημά του πάνω στη συσκευασία της ασπιρίνης, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός εγκρίνει την καθημερινή λήψη ασπιρίνης.

Σήμερα, τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο Journal of the National Cancer Institute (JNCI) έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη του καρκίνου σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Αναλύοντας δεδομένα από σχεδόν 20.000 ηλικιωμένους εθελοντές από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σταδίου 3 στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Η ίδια ηλικιακή ομάδα είχε επίσης 20% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει μεταστάσεις, εφόσον έκανε προληπτική αγωγή με ασπιρίνη.

Η χρήση της ασπιρίνης αποτελεί πλέον κοινή πρακτική στο Δυτικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή σχεδόν το 10% του πληθυσμού παίρνει καθημερινά ασπιρίνη, σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσε η παρούσα μελέτη, η προσέγγιση αυτή θα πρέπει ίσως να επανεξεταστεί.

Αντιφατικά Μηνύματα

Τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα σχετικά με την καθημερινή λήψη ασπιρίνης είναι αντιφατικά.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στις αρχές του χρόνου στο British Journal of Clinical Pharmacology, έδειξε ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας από το γαστρεντερικό.

Η παρούσα μελέτη (του JNCI), αν και δημιουργεί ανησυχία, θα πρέπει σίγουρα να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες οι οποίες θα εξερευνήσουν και τους μηχανισμούς της σύνδεσης ανάμεσα στην ασπιρίνη και τον καρκίνο.

Για παράδειγμα, υπάρχει πιθανότητα η ασπιρίνη να προσφέρει οφέλη μετά από κάποια διάρκεια χορήγησης. Ενδεχομένως, οι ασθενείς της έρευνας έπαιρναν ασπιρίνη για μικρότερη διάρκεια από αυτή που χρειάζεται προκειμένου να διαπιστωθούν οφέλη. Οι επιστήμονες υποστήριξαν επίσης ότι πιθανώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες εκτός της ηλικίας, όπως το είδος του καρκίνου και οι προϋπάρχονες παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, οι οποίοι μπορεί να επηρεάζονται από την ασπιρίνη.

Άλλες έρευνες έχουν παρατηρήσει επίσης ότι η ασπιρίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ωστόσο οι μηχανισμοί δράσης για τα παραπάνω οφέλη δεν έχουν εξακριβωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης είναι σίγουρα ανησυχητικές και κατά συνέπεια είναι προφανές ότι η καθημερινή χορήγηση ασπιρίνης δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς.

Μιλήστε στον Γιατρό σας

Αν και η καθημερινή λήψη ασπιρίνης φαίνεται σχετικά ακίνδυνη, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Καθώς οι τελευταίες έρευνες δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της παραπάνω θεραπείας, η απόφαση για την εκκίνηση της παραπάνω θεραπείας δεν είναι απλή και θα πρέπει να λαμβάνεται αποκλειστικά από τον γιατρό σας.

Παρά το γεγονός ότι η ασπιρίνη είναι σχετικά κοινό φάρμακο, οποιοσδήποτε αγοράζει ένα κουτί του συγκεκριμένου φαρμάκου θα πρέπει, το λιγότερο, να διαβάζει τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου που περιέχονται στη συσκευασία.

Η Bayer, η εταιρία δηλαδή που παρασκεύασε τις πρώτες ασπιρίνες στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει γράψει στη συσκευασία του φαρμάκου ότι «δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει στον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε το φάρμακο».

Ιδιαίτερα αν πάρετε ασπιρίνη για πυρετό ή μυαλγίες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εφόσον τα συμπτώματα αυτά δεν υποχωρήσουν σε 3 και 7-10 ημέρες αντίστοιχα, σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας.

«Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν συνίσταται πλέον ως μέτρο πρόληψης για το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς σε αρκετούς ασθενείς οι κίνδυνοι υπερβαίνουν τα οφέλη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο ασθενής να ξεκινά από μόνος του ασπιρίνη», κατέληξαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα