Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Ποια Οργανικά Συστήματα Μπορεί να Επηρεάσει;

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει αυξημένη φλεγμονή σε διάφορα οργανικά συστήματα, μεταξύ των οποίων ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες και το παχύ έντερο. Μάλιστα, οι παραπάνω επιδράσεις συνδέονται με τη γεύση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ μπορεί να επηρεάσουν και την απόκριση του οργανισμού σε διάφορες λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife και είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει τις επιδράσεις διαφορετικών γεύσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος.

«Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 5 χρόνια και ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά για τις επιδράσεις τους στην υγεία μακροπρόθεσμα», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

Παρά την ευρεία χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι έρευνες σχετικά με το παραπάνω προϊόν είναι πολύ περιορισμένες. Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν ασχοληθεί με τις μακροχρόνιες επιδράσεις στον οργανισμό, ενώ έχουν επικεντρωθεί περισσότερο σε παλαιότερα μοντέλα ή σε υγρά με χαμηλότερες συγκεντρώσεις νικοτίνης σε σχέση με αυτές που κυκλοφορούν σήμερα.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε μία από τις πλέον γνωστές εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου και συγκεκριμένα τις γεύσεις μέντας και μάνγκο. Προκειμένου να προσομοιώσουν τη χρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι επιστήμονες εξέθεσαν ποντίκια στον καπνό του σκευάσματος 3 φορές την ημέρα για ένα διάστημα 3 μηνών. Ακολούθως, οι επιστήμονες εξέτασαν τον οργανισμό των πειραματοζώων για ενδείξεις φλεγμονής.

Όπως διαπίστωσαν, ένα από τα όργανα που είχε επηρεαστεί περισσότερο ήταν ο εγκέφαλος, στον οποίο παρατηρήθηκαν αρκετοί αυξημένοι δείκτες φλεγμονής. Μάλιστα, αρκετές αλλαγές εντοπίστηκαν στον επικλινή πυρήνα, μία ιδιαίτερα σημαντική περιοχή του εγκεφάλου. Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, η παρατήρηση αυτή είναι αρκετά ανησυχητική καθώς η νευροφλεγμονή στον επικλινή πυρήνα έχει συνδεθεί στο παρελθόν με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή διαταραχές εθισμού.

«Σήμερα, αρκετοί έφηβοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στις ηλικίες αυτές ο εγκέφαλος ακόμα αναπτύσσεται, επομένως οι επιδράσεις από το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης αύξηση της έκφρασης γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και στο παχύ έντερο, ιδιαίτερα μετά τον 1ο μήνα της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων του γαστρεντερικού. Αντιθέτως, στην καρδιά διαπιστώθηκαν μειωμένα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η ανοσοκαταστολή αυτού του είδους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του καρδιακού ιστού.

Αναφορικά με τους πνεύμονες, παρατηρήθηκαν ορισμένες μεταβολές στην έκφραση γονιδίων, ωστόσο οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι αυτές θα πρέπει να εξερευνηθούν περισσότερο από μελλοντικές μελέτες.

Μία άλλη παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι η κάθε γεύση ηλεκτρονικού τσιγάρου επηρεάζει διαφορετικά τον οργανισμό. Για παράδειγμα, στα ποντίκια που εκτέθηκαν στη γεύση μέντας η καρδιά ήταν περισσότερο ευάλωτη στις επιδράσεις της βακτηριακής πνευμονίας.

«Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρακτικά μας δείχνει ότι οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζουν επίσης αρνητικά την υγεία μας. Ένας ασθενής που καπνίζει τσιγάρο με γεύση μέντα, για παράδειγμα, ενδέχεται να έχει διαφορετική απόκριση σε μία λοίμωξη όπως η COVID-19 συγκριτικά με κάποιον που καπνίζει γεύση μάνγκο», τόνισαν οι επιστήμονες.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι νέες μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν και άλλες γεύσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το επόμενο κομμάτι είναι να διαπιστωθούν οι αρνητικές επιδράσεις του προϊόντος αυτού και σε ανθρώπους εθελοντές.

Φωτογραφία: Dede Avez / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα