Η Παχυσαρκία Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρκίνου του Μαστού στις Γυναίκες με Μεταλλάξεις του BRCA

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία μπορεί να ενισχύσει την πιθανότητα εμφάνισης μεταλλάξεων στο DNA των κυττάρων του μαστού στον παραπάνω πληθυσμό, ο οποίος διατρέχει ήδη αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Science Translational Medicine, δείχνει ότι η πιθανώς η απώλεια βάρους και η χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν τη μεταβολική υγεία πιθανώς είναι παράγοντες που μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε αυτή την ευπαθή ομάδα.

Η παχυσαρκία και η κακή μεταβολική υγεία είναι γνωστοί παράγοντες για τον καρκίνο του μαστού στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αν επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο τον κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου στις γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA.

Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με τη σύνδεση του σωματικού βάρους και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα. Η παρούσα μελέτη θέλησε να δώσει σαφείς απαντήσεις και να εξερευνήσει λεπτομερώς την παραπάνω σύνδεση.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα ιστού από τους μαστούς γυναικών με μεταλλάξεις των BRCA που είχαν κάνει μαστεκτομή. Οι γυναίκες που εξετάστηκαν χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος που είχαν (κάτω από 25 ή πάνω από 25).

Χρησιμοποιώντας τεχνικές ανοσοφθορισμού, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με το υψηλότερο ΔΜΣ είχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν μεταλλάξεις στο DNA των μαστικών κυττάρων. Μάλιστα, η ομάδα της έρευνας διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αυτός συνδεόταν περισσότερο με τις ορμόνες λεπτίνη και ινσουλίνη, καθώς και με τα οιστρογόνα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η έκθεση των ιστών στη μετφορμίνη ήταν ικανή να περιορίσει τις βλάβες στο DNA. Το φάρμακο αυτό, το οποίο χορηγείται συχνά για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να καταστείλει επίσης την έκφραση της αρωματάσης, ενός ενζύμου που ευθύνεται για τη βιοσύνθεση των οιστρογόνων.

«Η μετφορμίνη είναι ένα πολύ καλό φάρμακο για τα πειράματά μας, καθώς έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε και άλλους δείκτες για τη μείωση του κινδύνου, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το παραπάνω φάρμακο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Εκτός από τις αναλύσεις ιστών, οι επιστήμονες εξέτασαν και πειραματόζωα με μεταλλάξεις του BRCA με σκοπό να εξερευνήσουν αν πράγματι οι αύξηση των μεταλλάξεων του DNA συνδέεται με την εμφάνιση νεοπλασμάτων. Όπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια με παχυσαρκία και διαταραχές του μεταβολισμού είχαν αυξημένα ποσοστά νεοπλασμάτων σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Συνολικά, η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει τις αρνητικές επιδράσεις της παχυσαρκίας στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για τις γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA.

«Στις επόμενες μελέτες μας θα εξετάσουμε και άλλα είδη κληρονομικών μορφών καρκίνου για να δούμε αν υπάρχουν αντίστοιχες συνδέσεις», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα