Η Ανθυγιεινή Διατροφή Αυξάνει τον Κίνδυνο Κατάθλιψης Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition.

Ωστόσο, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά. Όπως εξήγησαν, ο βαθμός και ο τρόπος επεξεργασίας ενός τροφίμου μπορεί να επηρεάσει πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει γιατί η υπερβολική επεξεργασία ενός τροφίμου μπορεί να περιορίσει σημαντικά την περιεκτικότητά του σε θρεπτικές ουσίες, όπως οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα φυτοχημικά.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τις δίαιτες που περιέχουν χαμηλές ποσότητες θρεπτικών ουσιών και υψηλές ποσότητες ζάχαρης με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, επομένως οι επιστήμονες της παρούσας έρευνας θέλησαν να εξερευνήσουν τι συμβαίνει με τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα Υπερβολικά Επεξεργασμένα Τρόφιμα Αυξάνουν τον Κίνδυνο Άγχους και Κατάθλιψης

Προκειμένου να εξετάσουν τις επιδράσεις των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων στον κίνδυνο κατάθλιψης, οι επιστήμονες της μελέτης χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 10.359 εθελοντών. Τα τρόφιμα που κατανάλωναν οι παραπάνω εθελοντές ταξινομήθηκαν σε 4 κατηγορίες:

  • Μη επεξεργασμένα ή ελαφρώς επεξεργασμένα
  • Επεξεργασμένα συστατικά μαγειρικής
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Ακολούθως, οι επιστήμονες εξέτασαν τι ποσοστό των θερμίδων κάθε ημέρας αντιστοιχούσε στις παραπάνω κατηγορίες για κάθε εθελοντή.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές ανέφεραν τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους που παρουσίαζαν κάθε μήνα, καθώς και τις ημέρες που είχαν τα παραπάνω συμπτώματα.

Από την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων συνδυαστικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων παρουσίαζαν επίσης συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.

«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας δείχνουν για ακόμα μία φορά ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και την ψυχική υγεία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αναφορικά με τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι αρκετοί παράγοντες μπορεί να δικαιολογήσουν αυτό το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες ενώ περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης. Και οι δύο παραπάνω παράγοντες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά το εντερικό μικροβίωμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στον οργανισμό συνολικά.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθειες έτσι ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων σε πληθυσμιακό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενημερωθεί και το κοινό για τους κινδύνους από τα παραπάνω τρόφιμα.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα