Ημικρανίες και Καρκίνος του Μαστού: Υπάρχει Σύνδεση;

Οι ημικρανίες και ο καρκίνος του μαστού αποτελούν δύο ξεχωριστά νοσήματα, ωστόσο υπάρχει ένας παράγοντας που τις συνδέει, τα οιστρογόνα. Τι υποστηρίζουν όμως τα δεδομένα ερευνών για τη σύνδεση ανάμεσα στις δύο νόσους; Μπορεί η παρουσία της μίας να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της άλλης;

Καρκίνος του Μαστού και Οιστρογόνα

Ο καρκίνος του μαστού είναι αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των μεταλλαγμένων νεοπλασματικών κυττάρων, τα οποία βρίσκονται συνήθως στους πόρους και τους λοβούς του μαστικού ιστού. Η μεγαλύτερη διάρκεια έκθεσης στα οιστρογόνα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, επομένως οποιοσδήποτε παράγοντας αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό, μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Παραδείγματα παραγόντων που μπορεί να αυξήσουν την έκθεση στα οιστρογόνα περιλαμβάνουν:

  • Τον αυξημένο αριθμό εμμηνορυσιακών κύκλων (έναρξη της περιόδου πριν την ηλικία των 12 ή/και εμμηνόπαυση μετά τα 55).
  • Την παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση, κατά την οποία ο λιπώδης ιστός μετατρέπεται σε οιστρογόνα.
  • Τη συνδυαστική ορμονική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει οιστρογόνα και προγεστίνη (η συνθετική μορφή της προγεστερόνης).

Ημικρανίες και Οιστρογόνα

Στις γυναίκες, η συχνότητα των ημικρανιών εξαρτάται συνήθως από τον εμμηνορυσιακό κύκλο, την εμμηνόπαυση και την παρουσία ή όχι εγκυμοσύνης. Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία συνδέονται τόσο με τη συχνότητα όσο και με τη σοβαρότητα των επεισοδίων της ημικρανίας.

Για παράδειγμα, η συχνότητα των ημικρανιών συνήθως αυξάνεται αμέσω πριν ή κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορυσιακού κύκλου, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων έχουν μειωθεί. Αντιθέτως, σε αρκετές γυναίκες, οι ημικρανίες υποχωρούν κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μία περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι υψηλά.

Υπάρχει Σύνδεση Ανάμεσα στις Δύο Παθήσεις;

Καθώς τόσο οι ημικρανίες όσο και ο καρκίνος του μαστού επηρεάζονται από τα επίπεδα των οιστρογόνων, είναι πιθανό να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη συχνότητα των ημικρανιών και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, η σύνδεση αυτή αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ερευνητές, καθώς τα δεδομένα γι’αυτήν είναι περιορισμένα και συχνά αντικρουόμενα.

Έρευνες που Έδειξαν Μειωμένο Κίνδυνο Καρκίνου του Μαστού

Μία από τις πρώτες έρευνες που εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στις ημικρανίες και τον καρκίνο του μαστού, έγινε το 2008. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ημικρανίες είχαν 33% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκινώματα θετικά σε ορμονικούς υποδοχείς μετά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, η έρευνα δεν είχε κάνει προσαρμογή για τη χρήση των ΜΣΑΦ, μία κοινή κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Ορισμένες έρευνες είχαν δείξει ότι τα ΜΣΑΦ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό BreastCare διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη, καθώς και άλλα ΜΣΑΦ, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή ακόμα και να βοηθήσουν  στην πρόληψη της επανεμφάνισής του στις γυναίκες που έχουν ιστορικό της νόσου.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες με ημικρανίες μετά την εμμηνόπαυση είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού. Όπως και στην έρευνα του 2008, ο μειωμένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος της χρήσης των ΜΣΑΦ, καθώς και της χρήσης αλκοόλ και καφεΐνης, δύο συχνών προκλητικών παραγόντων για την ημικρανία.

Μία άλλη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Cancer Causes and Control το 2014, εξέτασε περισσότερα από 700 περιστατικά καρκίνου του μαστού. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό ημικρανίας, οι γυναίκες με ιστορικό της νόσου είχαν 30-60% μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, οι γυναίκες που παρουσίασαν το πρώτο επεισόδιο ημικρανίας πριν την ηλικία των 20 ετών είχαν 50% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς. Τέλος, οι γυναίκες που είχαν ημικρανία με αύρα είναι επίσης 33% μειωμένο κίδυνο εμφάνισης της παραπάνω μορφής καρκίνου.

Τέλος, μία μετα-ανάλυση του 2016 που εξέτασε 7 έρευνες με συνολικά 17.776 περιστατικά και 162.954 εθελοντές διαπίστωσε ότι η παρουσία ημικρανίας μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς και προγεστερονικούς υποδοχείς. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης, ωστόσο ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αφορούν το ρόλο των οιστρογόνων, το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες αποφεύγουν τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού (κάπνισμα και αλκοόλ), καθώς και τη χρήση των ΜΣΑΦ για την αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Έρευνες που Διαπίστωσαν ότι Δεν Υπάρχει Σύνδεση

Άλλες έρευνες δεν διαπίστωσαν σύνδεση ανάμεσα στο ιστορικό ημικρανίας και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Μία μετα-ανάλυση του 2015 που χρησιμοποίησε δεδομένα από το Nurses’ Health Study II, εξέτασε 17.696 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με ημικρανίες από τον γιατρό τους. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις ημικρανίες και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αν και παραδέχτηκαν ότι αρκετές μελέτες παρατήρησης είχαν αναδείξει αυτή τη σύνδεση. Ωστόσο, όπως υποστήριξαν, οι μελέτες κοόρτης δεν επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο παθήσεις.

Μία πιο πρόσφατη μελέτη που εξέτασε 25.606 γυναίκες από την Ταϊβάν, δημοσιεύτηκε το 2018 στο Journal of Women’s Health. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι οι ημικρανίες δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που είχαν επισκεφθεί τον γιατρό τους για ημικρανίες 4 ή περισσότερες φορές σε ένα χρόνο είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν ημικρανίες.

Συμπέρασμα

Οι παραπάνω έρευνες ήταν στο σύνολό τους έρευνες παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην ημικρανία και τον καρκίνο του μαστού. Αν και ορισμένες έρευνες διαπίστωσαν σύνδεση, αυτό που μπορείτε να κάνετε προς το παρόν για να περιορίσετε τον κίνδυνο καρκίνου είναι να περιορίσετε τους άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Παρεμβάσεις όπως η απώλεια βάρους και η φυσική άσκηση, μπορούν να περιορίσουν τόσο τον κίνδυνο ημικρανίας όσο και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα