Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Όλα τα Δεδομένα για τις Επιδράσεις του στην Υγεία

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα άτομα νεαρής ηλικίας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία και θερμαίνει ένα υγρό, το οποίο στη συνέχεια εισπνέεται από το χρήστη. Το αέριο στις συσκευές αυτές έχει διάφορες γεύσεις ενώ οι περισσότερες περιέχουν και νικοτίνη, μία ουσία που ως γνωστόν προκαλεί εθισμό. Παρά το γεγονός ότι αυτό αναφέρεται σαφώς ως προειδοποίηση στη συσκευασία, όπως γνωρίζουμε από τα τσιγάρα, δεν αποτρέπει τους περισσότερους από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τελευταία Δεδομένα για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο και τις Πνευμονικές Παθήσεις

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ευθύνεται ήδη για το θάνατο δύο ανθρώπων ως αποτέλεσμα πνευμονικών παθήσεων, σύμφωνα με δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό:

 • Σχεδόν 200 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν παρουσιάσει σοβαρές πνευμονικές παθήσεις, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν έφηβοι ή νεαροί ενήλικες.
 • Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν ευθύνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τα παραπάνω προβλήματα, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι παθήσεις αποδίδονται μάλλον στους ρύπους του τσιγάρου και όχι σε κάποιο λοιμώδη παράγοντα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παθήσεις είναι μάλλον αποτέλεσμα χημικού ερεθισμού ή αλλεργικών αντδράσεων στις ουσίες και τα χημικά που βρίσκονται στον ατμό.
 • Τυπικά, τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά με δύσπνοια ή/και στηθάγχη πριν επιδεινωθούν σε σημείο που να είναι απαράιτητη η νοσηλεία του ασθενούς.
 • Οι πνευμονικές παθήσεις δεν συνδέθηκαν με κάποια συγκεκριμένη μάρκα ή γεύση ηλεκτρονικού τσιγάρου.
 • Οι οργανισμοί υγείας των ΗΠΑ διεξάγουν έρευνες στα παραπάνω περιστατικά ασθενών για να διαπιστώσουν τα ειδικά αίτια και τον τρόπο πρόληψής τους.

Τι ΔΕΝ Γνωρίζουμε για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο και τις Πνευμονικές Παθήσεις

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο συχνά εμφανίζονται πνευμονικές παθήσεις ως αποτέλεσμα της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου ούτε ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο. Για παράδειγμα, μήπως οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα ή κάνουν χρήση κάνναβης κινδυνεύουν περισσότερο από τις πνευμονικές παθήσεις; Οι παθήσεις αυτές είναι συχνότερες στα άτομα νεαρής ηλικίας; Οι πνευμονικές παθήσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή κάποιας πρόσθετης ουσίας σε αυτό (όπως η κάνναβη); Καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν υπάγονται στους μηχανισμούς ελέγχου των φαρμάκων, είναι δύσκολο να απαντηθούν με σαφήνεια τα παραπάνω ερωτήματα.

Άλλοι Κίνδυνοι από το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Τα πρόσφατα περιστατικά σοβαρών πνευμονικών νόσων αποτελούν σίγουρα αίτιο ανησυχίας. Αρκετές άλλες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι, ωστόσο, επίσης επικίνδυνες:

 • Η νικοτίνη είναι μία ιδιαίτερα εθιστική ουσία που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Ακόμα και ηλεκτρονικά τσιγάρα που διαφημίζεται ότι «δεν περιέχουν νικοτίνη» στην πραγματικότητα περιέχουν κάποιες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας.
 • Άλλες ουσίες που βρίσκονται στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
 • Οι έφηβοι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ξεκινήσουν συμβατικά τσιγάρα αργότερα.
 • Έχουν αναφερθεί αρκετές εκρήξεις και εγκαύματα κατά τη φόρτιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου τα οποία αποδίδονται σε ελαττωματικές μπαταρίες.
 • Η ακούσια έκθεση στο υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση από νικοτίνη σε παιδιά και ενήλικες.
 • Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.

Οι επιδράσεις στη γενικότερη υγεία μας είναι επίσης άγνωστες προς το παρόν.

Υπάρχουν Οφέλη από το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο;

Εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρει το κάπνισμα, ορισμένα δεδομένα έχουν δείξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του στην επίτευξη του παραπάνω στόχου συγκριτικά με τα επιθέματα νικοτίνης ή τις άλλες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος είναι ακόμα άγνωστη. Επίσης, αρκετοί από αυτούς που ξεκινούν το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, συνεχίζουν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα.

Προς το παρόν, η θέση του CDC είναι ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες καπνιστές εφόσον αντικαθιστά πλήρως τα συμβατικά τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού». Το FDA συμπλήρωσε ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ασφαλές για τους εφήβους, τους νεαρούς ενήλικες, τις έγκυες γυναίκες ή τους ενήλικες που δεν καπνίζουν προϊόντα καπνού».

Η ισορροπία ανάμεσα στα οφέλη και τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι, προς το παρόν, αδύνατο να εκτιμηθεί, καθώς δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επίσης δεν υπάρχουν ακόμα έρευνες που έχουν εξετάσει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους.

Συμπέρασμα

Για αυτούς που καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως φαίνεται μία λιγότερο επιβλαβής συνήθεια. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε για τις επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα, επομένως, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τη νέα αυτή μορφή καπνίσματος. Ιδανικά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές αυτές χρησιμοποιήστε μόνο γνωστές μάρκες και αποφύγετε τα προϊόντα που δεν έχουν συσκευαστεί καταλλήλως.

Τα περιστατικά σοβαρών πνευμονικών νόσων θέτουν σημαντικά ερωτήματα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μάλλον δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η συσκευή αυτή μπορεί να προκαλέσει πνευμονικά προβλήματα, καθώς οι πνεύμονες του ανθρώπου είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να εισπνέουν μόνο καθαρό αέρα και τίποτε άλλο. Μας πήρε αρκετά χρόνια να διαπιστώσουμε τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα. Ίσως χρειαστούν αρκετά χρόνια και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Ethan Parsa

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα