Η Υγιεινή Διατροφή στη Μέση Ηλικία Προστατεύει τη Μνήμη και Προλαμβάνει τις Ψυχιατρικές Παθήσεις

Η υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας που σχετίζεται με το μεγαλύτερο μέγεθος του ιπποκάμπου στη μετέπειτα ζωή. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη τόσο των ψυχιατρικών παθήσεων όσο και της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Το παραπάνω έδειξε μία έρευνα που εξερεύνησε τις επιδράσεις που έχει η διατροφή στη μέση ηλικία στις δομές του ιππόκαμπου. Η έρευνα προσθέτει περισσότερα δεδομένα στα στοιχεία που δείχνουν την επίδραση της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου, είπε η επικεφαλής της έρευνας Τασνίμ Ακμπαράλι από το INSERM.

Ο γιατρός, ιδιαίτερα ο ψυχίατρος, πρέπει να δίνει οδηγίες σχετικά με τη διατροφή στους ασθενείς του, είπε η Ακμπαράλι.

Καλύτερη Διατροφή, Μεγαλύτερος Ιππόκαμπος

Τα ευρήματα προέρχονται από την υποέρευνα Whitehall II και περιλαμβάνουν δεδομένα από 459 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη. Η διατροφή τους εκτιμήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων κατά τα έτη 1991-1993 και 11 χρόνια αργότερα το 2002-2004. Στο τέλος της έρευνας, δηλαδή το 2015-2016 στους εθελοντές έγινε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου.

Τα υψηλότερα σκορ στο AHEI-2010, έναν δείκτη για την μακροχρόνια υγιεινή διατροφή, σχετίστηκαν με τα μεγαλύτερα μεγέθη του ιπποκάμπου σε όγκο. Κάθε 1 μονάδα στη συγκεκριμένη κλίμακα σχετίστηκε με αύξηση 92.5 mm3 στον όγκο του ιπποκάμπου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η συσχέτιση αυτή ήταν ανεξάρτητη από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, το κάπνισμα, τη φυσική άσκηση, τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες, την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και την παρουσία ή όχι κατάθλιψης. Ήταν επίσης εντονότερη στον αριστερό σε σχέση με το δεξιό ιππόκαμπο.

Η υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με την κλίμακα AHEI-2010, είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ωμέγα-3 λιπαρά και πολυακόρεστα λίπη. Είναι επίσης χαμηλή σε αναψυκτικά, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, trans λίπη και προϊόντα με νάτριο. Χαρακτηρίζεται επίσης από χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Στην παρούσα μελέτη, η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίστηκε με μεγαλύτερο όγκο του ιπποκάμπου.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις δομές του εγκεφάλου και ιδιαίτερα τον όγκο του ιπποκάμπου», κατάληξαν οι ερευνητές. «Αν λάβουμε υπόψη την σημασία του ιππόκαμπου στη μνήμη, τις γνωστικές λειτουργίες και την ψυχική υγεία, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική επίδραση έχει η διατροφή στα προηγούμενα».

Σημαντικές Παρατηρήσεις

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Φελίς Τζάκα, διευθύντρια του Food and Mood Center στην Αυστραλία είπε ότι «η έρευνα τονίζει τη σημαντικότητα της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου».

«Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου η κακή διατροφή αποτελεί την πρώτη αιτία πρωίμου θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και την δεύτερη αιτία παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, οι νοητικές διαταραχές ευθύνονται για μεγάλο αριθμό αναπηρίας. Το γεγονός ότι τα δύο παραπάνω συνδέονται έχει σημαντικές επιπτώσεις», είπε η Τζάκα.

Το 2015, η Τζάκα και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι η ποιότητα της διατροφής συνδέεται με το μέγεθος του ιπποκάμπου στους ηλικιωμένους. Η έρευνά τους έδειξε ότι ο ιππόκαμπος ήταν μικρότερος στους ανθρώπους που έκαναν δυτική διατροφή και μεγαλύτερος σε αυτούς που έκαναν πιο υγιεινή διατροφή.

«Η έρευνα της Δρ Ακμπαράλι επεκτείνει το παραπάνω εύρημα και δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διατροφής και του μεγέθους του ιπποκάμπου στη μέση ηλικία υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν πιθανώς σημασία», είπε η Τζάκα.

«Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται, γεγονός που σχετίζεται με την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Οι παραπάνω έρευνες, επομένως, τονίζουν τη σημαντικότητα της διατροφής στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στο σύνολο της ζωής», πρόσθεσε.

Βιβλιογραφία:Medscape

Φωτογραφία: A Health Blog

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα