Η Χαμηλή LDL Χοληστερόλη Αυξάνει τον Κίνδυνο Αιμορραγικού Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Μία νέα έρευνα που εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 100.000 εθελοντές παρατήρησε ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης, της γνωστής μας και ως «κακής» χοληστερόλης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο άρθρα και επιστημονικές έρευνες που προειδοποιούν τους ασθενείς για τους κινδύνους της υψηλής χοληστερόλης. Τα παθολογικά επίπεδα τόσο της LDL όσο και της HDL χοληστερόλης έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιδράσεις για την καρδιαγγειακή υγεία, όπως για παράδειγμα αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιαγγειακής νόσου και πρωίμου θανάτου.

Μπορεί ωστόσο τα εξαιρετικά χαμηλά της LDL να είναι επίσης επιβλαβή για την καρδιαγγεαική υγεία; Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι απίθανο.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα της LDL συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες ηλικίας άνω των 45.

Σήμερα, μία νέα μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology δείχνει ότι η χαμηλή LDL μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ξιάνγκ Γκάο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια.

Παν Μέτρον Άριστον και για τη Χοληστερόλη

«Ο στόχος μας ήταν να εξετάσουμε ένα μεγάλο δείγμα εθελοντών με πολλές μετρήσεις της LDL έτσι ώστε να παρακολουθήσουμε τις διακυμάνσεις της χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Καοράν Μα, ένας επιστήμονας που είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

Συγκεκριμένα, ο Γκάο και η ομάδα του εξέτασαν 96.043 εθελοντές που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας. Οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στην αρχή της μελέτης και κάθε χρόνο για συνολικά 9 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας τα ιατρικά αρχεία των ασθενών, οι επιστήμονες εξέτασαν το σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, κάνοντας προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η αρτηριακή πίεση και η λήψη άλλων φαρμάκων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές με επίπεδα LDL χοληστερόλης κάτω από 70 mg/dl είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τους εθελοντές που είχαν επίπεδα υψηλότερα από 70 mg/dl.

Η πιθανότητα εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν, μάλιστα, 169% υψηλότερη σε αυτούς που είχαν LDL κάτω από 50 mg/dl συγκριτικά με αυτούς που είχαν LDL εντός του εύρους 70-99 mg/dl.

Δεν παρατηρήθηκε διαφοροποίηση στον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτούς που είχαν LDL εντός του παραπάνω ορίου.

«Οι περισσότερες οδηγίες υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της LDL πρέπει να είναι πάνω από 100 mg/dl για το γενικό πληθυσμό και χαμηλότερα στα άτομα με αυξημένο καρδιακό κίνδυνο», είπε ο Γκέο.

«Παρατηρήσαμε ότι ο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αυξημένος στα άτομα με LDL χοληστερόλη κάτω από 70 mg/dl. Η παρατήρηση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα επηρεάσει σημαντικά τον ιδανικό θεραπευτικό στόχο», πρόσθεσε.

«Όπως ισχύει με τις περισσότερες οδηγίες στη διατροφή, η ισορροπία έχει μεγάλη σημασία στον καθορισμό του ιδανικού στόχου για την LDL χοληστερόλη. Τόσο οι εξαιρετικά χαμηλές όσο και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές είναι επικίνδυνες», τόνισαν οι ερευνητές.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα επίπεδα της LDL.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Μα τόνισε ότι «η έρευνά μας είχε μεγάλο μέγεθος, γεγονός που ενισχύει αρκετά την ισχύ των αποτελεσμάτων της. Εξέτασε επίσης υγιείς εθελοντές σε μη κλινικό περιβάλλον, κάτι που είναι επίσης θετικό».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα