Η Παχυσαρκία Επηρεάζει την Αποτελεσματικότητα των Αντιαρρυθμικών Φαρμάκων

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρρυθμίας και σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα. Αν και οι ερευνητές έχουν ήδη παρατηρήσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην παχυσαρκία και την κολπική μαρμαρυγή, ο μηχανισμός μέσω του οποίου η πρώτη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της τελευταίας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Μία νέα έρευνα από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο ήταν η πρώτη που έδειξε ότι ορισμένα αντιαρρυθμικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους παχύσαρκους ασθενείς. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η οποία εξέτασε συνολικά περισσότερους από 300 ασθενείς του UIC AFib Registry, δημοσιεύτηκαν στο JAMA Cardiology.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr Dawood Darbar, η απόκριση στην αντιαρρυθμική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις στους ασθενείς και δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ η επιλογή του φαρμάκου διαφέρει στον κάθε γιατρό. Δεν υπάρχουν επίσης σαφείς οδηγίες που να προσδιορίζουν αν τα αντιαρρυθμικά τάξης 1 (τα οποία δρουν στους διαύλους νατρίου) ή τα αντιαρρυθμικά τάξης 3 (δρουν στους διαύλους ασβεστίου) είναι καλύτερα σε κάθε ασθενή. Στο παρελθόν, οι γιατροί είχαν υποθέσει ότι και οι δύο παραπάνω κατηγορίες αντιαρρυθμικών φαρμάκων είναι εξίσου αποτελεσματικές στην πρόληψη επαναμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής.

Στη νέα τους έρευνα, ο Darbar και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι τα τάξης 1 αντιαρρυθμικά φάρμακα συνδέονται με αυξημένα ποσοστά υποτροπής της κολπικής μαρμαρυγής στους παχύσαρκους ασθενείς σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος (30% έναντι 6%). Η σύνδεση αυτή δεν παρατηρήθηκε, ωστόσο, στα αντιαρρυθμικά φάρμακα τάξης 3.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν επίσης και σε έρευνες με πειραματόζωα.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται διαφορετική απόκριση στα αντιαρρυθμικά φάρμακα στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή», είπε ο Darbar, καθηγητής καρδιολογίας στο College of Medicine. «Καθώς το 50% των ασθενών στη βάση δεδομένων που εξετάσαμε είναι παχύσαρκοι, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε αν παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την απόκριση στη φαρμακευτική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς για τη λήψη αποφάσεων».

«Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες που θα εξετάσουν τις θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Οι θεραπείες αυτές θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, προλαμβάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, που μπορεί να προκαλέσουν πρώιμο θάνατο», είπε ο Darbar.

Ο Darbar και οι συνεργάτες του ελπίζουν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η παχυσαρκία επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των αντιαρρυθμικών φαρμάκων τάξης 1. Θέλουν επίσης να αναπτύξουν νέες θεραπευτικές επιλογές για την κολπική μαρμαρυγή.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα