Η Ορμονική Θεραπεία Υποκατάστασης Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Μικροσκοπικής Κολίτιδας

Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση ή από του στόματος αντισυλληπτικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας μικροσκοπικής κολίτιδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας.

«Η μικροσκοπική κολίτιδα είναι μία νόσος που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς οι ορμονικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Το γεγονός αυτό θα μας δώσει πληροφορίες σχετικά με την παθογένεια της νόσου καθώς και τον τρόπο που σχετίζεται με τις υπόλοιπες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου», είπε η Δρ Κριστίν Μπερκ από το Massachusetts General Hospital στη Βοστόνη.

«Οι γιατροί ίσως χρειαστεί να προσθέσουν τη μικροσκοπική κολίτιδα στη λίστα των λόγων για τους οποίους θα πρέπει να αποφεύγεται αυτή η κατηγορία φαρμάκων και ιδιαίτερα η ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης», πρόσθεσε.

Η Δρ Μπερκ και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα από 121.706 νοσοκόμες των ΗΠΑ από το Nurses’ Health Study (NHS) και 116.684 νοσοκόμες από το NHS II.

Οι ερευνητές βρήκαν συνολικά 275 περιστατικά μικροσκοπικής κολίτιδας μετά το 2014 στην NHS και μετά το 2015 στην NHS II.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν λάβει ποτέ ορμονική θεραπεία κατά την εμμηνόπαυση, το ιστορικό και η παρούσα χρήση της παραπάνω , συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μικροσκοπικής κολίτιδας. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με ιστορικό χρήσης είχαν 95% αυξημένο κίνδυνο ενώ αυτές που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν 164%.

Η μακροχρόνια χρήση συνδέθηκε με περισσότερο αυξημένο κίνδυνο, ενώ στις γυναίκες που είχαν διακόψει τη χρήση τους για πολλά χρόνια ο αυξημένος κίνδυνος ήταν μικρότερος. Οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν σημείωσαν διαφοροποίηση ανάλογα με τον υποτύπο της νόσου.

Το ιστορικό χρήσης από του στόματος αντισυλληπτικών, συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο μικροσκοπικής κολίτιδας (57%).

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης μικροσκοπικής κολίτιδας και της ηλικίας εμμηναρχής, πρώτης γέννας ή εμμηνόπαυσης.

Η Δρ Φάτεν Αμπέρρα, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Inflammatory Bowel Center του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια, είπε ότι, καθώς η μικροσκοπική κολίτιδα εμφανίζεται σε σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικιωμένες γυναίκες, τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη.

Όπως είπε η Δρ Αμπέρρα, η οποία δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα, «η νέα πληροφορία είναι ότι το ιστορικό και η παρούσα χρήση της θεραπείας υποκατάστασης ορμονών (HRT) στις γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο μικροσκοπικής κολίτιδας, αν και ο κίνδυνος από το ιστορικό μειώνεται ανάλογα με τα χρόνια που έχει σταματήσει η λήψη των παταπάνω φαρμάκων».

Τα HRT που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη αυξάνουν τον κίνδυνο περισσότερο σε σχέση με τη λήψη μόνο προγεστερόνης», πρόσθεσε. «Η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μικροσκοπικής κολίτιδας».

Η μικροσκοπική κολίτιδα είναι μία σχετικά σπάνια, αλλά δυνητικά σοβαρή χρόνια νόσος. Φαίνεται ότι έχει διάφορους προκλητικούς παράγοντες (όπως τα ΜΣΑΦ, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων και οι εκλεκτικοί αναστολές επαναπρόσληψης σεροτονίνης), ωστόσο σε αρκετούς ασθενείς δεν είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν. Η HRT αποτελεί πιθανώς προκλητικό παράγοντα σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Οι παραπάνω ορμονικές θεραπείες αποτελούν ίσως παράγοντα κινδύνου για τη μικροσκοπική κολίτιδα», είπε η Δρ Αμπέρρα. «Για τις ασθενείς που διαγιγνώσκονται με την παραπάνω νόσο ενώ λαμβάνουν ορμονική θεραπεία, η τελευταία πρέπει να διακόπτεται και να γίνεται παράλληλα διερεύνηση για άλλους φαρμακευτικούς παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τη νόσο».

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα