Η Νυκτουρία Αποτελεί Συχνά Ένδειξη Υπέρτασης

Μία νέα έρευνα από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, μία κατάσταση που λέγεται νυκτουρία, συνδέεται με υπέρταση και υψηλή κατανάλωση αλατιού.

Η νυκτουρία είναι μία κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας με έντονη ανάγκη για ούρηση. Τα συχνότερα αίτια του παραπάνω φαινομένου είναι η αυξημένη κατανάλωση υγρών, οι διαταραχές του ύπνου ή η φραγή του ουροδόχου κύστεως.

Οι ασθενείς με νυκτουρία μπορεί να κοιμηθούν έως και 8 ώρες χωρίς ανάγκη για ούρηση, ωστόσο ορισμένοι μπορεί να χρειαστεί να ξυπνήσουν από 1 (θεωρείται εντός φυσιολογικών ορίων) μέχρι και 2-6 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η νυκτουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλων παθήσεων, όπως η πρόπτωση της ουροδόχου κύστεως, ένας όγκος στην ουροδόχο ή τον προστάτη, καθώς και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τον έλεγχο των σφιγκτήρων. Οι έγκυες γυναίκες και οι ασθενείς με καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια και διαβήτη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν νυκτουρία.

Με την ηλικία, ο οργανισμός παράγει μικρότερες ποσότητες αντιδιουρητικής ορμόνης, μίας ορμόνης που βοηθά στην κατακράτηση υγρών, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ηλικιωμένοι έχουν επίσης μειωμένη χωρητικότητα στην κύστη τους καθώς και άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη.

Σύμφωνα με δεδομένα του 2003 από το National Sleep Foundation, σχεδόν τα 2/3 των εθελοντών ηλικίας 55-84 ετών δήλωσαν ότι παρουσιάζουν νυκτουρία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να βοηθήσει με τη νυκτουρία

Η ομάδα ερευνητών παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης στο 83ο ετήσιο συνέδρια του Japanese Circulation Society. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, η νυκτουρία συνδέεται τόσο με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού όσο και με την υπέρταση.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι αν έχετε νυκτουρία, τότε πιθανώς έχετε επίσης αυξημένη αρτηριακή πίεση ή/και περίσσεια υγρών στον οργανισμό», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Σατόσι Κόνο, από το Τμήμα για την Υπέρταση του Νοσοκομείου Τοχόκου Ροσάι στην Ιαπωνία.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού και η υπέρταση επηρεάζουν αρνητικά τη νυκτουρία. Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι καταναλώνουν γενικά περισσότερο αλάτι σε σχέση με τις χώρες του δυτικού κόσμου, επομένως ο πληθυσμός αυτός κινδυνεύει περισσότερο από την υπέρταση.

Αν και οι κάτοικοι άλλων χωρών έχουν διαφορετικές συνήθειες αναφορικά με την κατανάλωση αλατιού, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο περιορισμός του αλατιού και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της νυκτουρίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος;

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 3.749 εθελοντές που είχαν κάνει το ετήσιο τσεκ-απ τους το 2017 και συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την αρτηριακή πίεση και τη νυκτουρία με τη χρήση ερωτηματολογίων.

Από τα δεδομένα διαπιστώθηκε ότι η νυκτουρία συνδέεται με σχεδόν 40% αυξημένη πιθανότητα υπέρτασης και ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν ανάλογα με τα επεισόδια νυκτουρίας.

Ο Δρ Κόνο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη νυκτουρία και την υπέρταση. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να μην αφορούν πληθυσμούς εκτός της Ιαπωνίας. «Η σύνδεση μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλατιού, η εθνικότητα και το γενετικό προφίλ», είπε.

«Η υπέρταση είναι η εθνική νόσος της Ιαπωνίας. Η μέση κατανάλωση αλατιού στην Ιαπωνία είναι σχεδόν 10γρ/ημέρα, ποσότητα υπερδιπλάσια από τη μέση κατανάλωση παγκοσμίως (4γρ/ημέρα)», είπε ο Δρ Μουτσούο Χαράντα, ο συντονιστής της έρευνας.

Ο Δρ Χαράντα πρόσθεσε ότι η έγκαιρη διάγνωση και ρύθμιση της υπέρτασης είναι σημαντικές για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα αίτια της νυκτουρίας καθώς η νόσος δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος αλλά μπορεί να αποδίδεται στην υπέρταση.

Η καθηγήτρια και πρόεδρος του European Society of Cardiology (ESC) Μπάρμπαρα Κάσαντεϊ δήλωσε: «Περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια άτομα έχουν υπέρταση παγκοσμίως. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί την κύρια αιτία προώρου θανάτου και ευθύνεται για περισσότερους από 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ESC πρέπει να χορηγούνται φάρμακα για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακής νόσου».

«Πρέπει να ακολουθείται επίσης ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με περιορισμένη κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, ρύθμιση του σωματικού βάρους και αποφυγή του καπνίσματος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα