Η Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Υπέρτασης Σταδίου 1 και 2

Διάφορες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση σε σχέση με αυτούς που απέχουν από το αλκοόλ. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας ωστόσο φαίνεται ότι αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να παρουσιαστεί και σε αυτούς που κάνουν μέτρια κατανάλωση.

Εξετάζοντας ένα δείγμα πληθυσμού από τις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, οι άνδρες και γυναίκες που πίνουν 7-13 ποτήρια την εβδομάδα (μέτρια κατανάλωση) έχουν 50% αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση σταδίου 1 και διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση σταδίου 2 με βάση τα κριτήρια του ACC και του AHA.

Όσοι έπιναν πάνω από 14 ποτήρια την εβδομάδα είχαν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σταδίου 1 ή 2 σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Άμερ Αλάντιν, ένας καρδιολόγος από το Wake Forest School of Medicine στη Βόρεια Καρολίνα, θα παρουσιάσει τα ευρήματα της μελέτης στην ετήσια συνάντηση του American College of Cardiology για το 2019.

«Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε από την έρευνά μας με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ίδια κατανάλωση μπορεί να προσφέρει οφέλη», δήλωσε.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Μάικλ Ρόρεκλ, ένας επιστήμονας από το Κέντρο Εθισμών και Ψυχικής Υγείας (CAMH) στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνεται συχνότερα έλεγχος για την κατανάλωση αλκοόλ και την αυξημένη αρτηριακή πίεση στην κλινική πράξη».

«Όσοι κάνουν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να μιλήσουν στον γιατρό τους για τους κινδύνους και να μειώσουν την κατανάλωση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, αν και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (1-6 ποτήρια την εβδομάδα) δεν σχετίστηκε με αυξημένη αρτηριακή πίεση στην έρευνα, «τα μεμονωμένα επεισόδια υψηλής κατανάλωσης (4 ποτήρια σε 2 ώρες για τις γυναίκες ή 5 για τους άνδρες) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρτασης ακόμα κι αν την υπόλοιπη εβδομάδα η κατανάλωση είναι χαμηλή», συμπλήρωσε.

Το αλκοόλ έχει διάφορες επιδράσεις στον οργανισμό και στον εγκέφαλο, είπε ο Ρόρεκλ. Είναι γνωστό ότι έχει καρκινογόνο δράση, προκαλεί βλάβες στο ήπαρ και στα νεύρα. «Η χαμηλή κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και διαβήτη τύπου 2, ωστόσο οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άλλων νόσων. Αυτός είναι και ο λόγος που το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται».

«Συνολικά», συμπλήρωσε, η έρευνα υποστηρίζει ότι «η αποφυγή του αλκοόλ βοηθά στην μείωση του κινδύνου για αρκετές νόσους».

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής ή προσφέρει οφέλη;

Η σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τη συχνότητα της υπέρτασης, όπως ορίζεται από τις οδηγίες του AHA, δεν είναι σαφής, είπε ο Αλάντιν.

Ο Ρόρεκλ τόνισε ότι η ομάδα του είχε συγκεντρώσει στο παρελθόν τα δεδομένα για την κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο υπέρτασης, με βάση τις οδηγίες για την υπέρταση εκείνη την εποχή (που ορίζουν την υπέρταση ως συστολική πίεση >140 ή/και τη διαστολική πίεση >90 mmHg) και παρατήρησε ότι στους άνδρες, ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν αυξημένος για οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ. Για τις γυναίκες, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος για 1-2 ποτήρια την ημέρα, αλλά για μεγαλύτερες ποσότητες υπήρχε και σε αυτές αυξημένη πιθανότητα υπέρτασης.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι η μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ για τα άτομα που καταναλώνουν πάνω από 2 ποτήρια την μέρα, έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχη μείωση στην αρτηριακή πίεση.

Για να διερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και τη συχνότητα της υπέρτασης, όπως ορίζεται από τις νέες οδηγίες, ο Αλάντιν και οι συνεργάτες του εξέτασαν 17.059 εθελοντές από τη μελέτη NHANES III.

Οι εθελοντές είχαν μέσο όρο ηλικίας 46, το 40% ήταν λευκοί και το 53% ήταν γυναίκες.

Με βάση τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια, οι εθελοντές ταξινομήθηκαν ως απέχοντες από το αλκοόλ (ομάδα ελέγχου), κατανάλωση αλκοόλ στο παρελθόν, χαμηλή κατανάλωση (1-6 ποτήρια την εβδομάδα), μέτρια κατανάλωση (7-13 ποτήρια την εβδομάδα) ή υψηλή κατανάλωση (14 ή περισσότερα ποτήρια την εβδομάδα).

Με βάση τρεις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, οι εθελοντές ταξινομήθηκαν επίσης σε 4 ομάδες:

  • Φυσιολογική αρτηριακή πίεση: κάτω από 120/80 mmHg
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση (προ-υπέρταση): συστολική αρτηριακή πίεση 120-129 mmHg και διαστολική πίεση <80 mmHg
  • Υπέρταση σταδίου 1: συστολική πίεση 130-139 mmHg ή διαστολική πίεση 80-89 mmHg
  • Υπέρταση σταδίου 2: συστολική πίεση >140 mmHg και διαστολική πίεση >90 mmHg

Συνολικά, η μέση αρτηριακή πίεση ήταν 109/67 mm Hg σε όσουν δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ, 128/79 σε όσους έκαναν μέτρια κατανάλωση και 153/82 σε όσους έκαναν υψηλή κατανάλωση.

Σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ , αυτοί που έκαναν υψηλή κατανάλωση είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το ετήσιο εισόδημα, το ιστορικό καπνίσματος, τη φυσική άσκηση, το δείκτη μάζας σώματος, το διαβήτη, την HDL χοληστερόλη και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αυτοί που έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν 53% αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση σταδίου 1 και 102% αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση σταδίου 2.

Ομοίως, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αυτοί που έκαναν υψηλή κατανάλωση αλκοόλ είχαν 69% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης τύπου 1 και 141% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης τύπου 2.

Ο Αλάντιν αναγνωρίζεί ότι η έρευνα είχε περιορισμούς με σημαντικότερη το γεγονός ότι ήταν μία έρευνα παρατήρησης. Σημειώνει επίσης ότι δεν κατέληξαν σε ξεχωριστά αποτελέσματα για άνδρες και γυναίκες, επομένως χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Ο Ρόρεκλ σημείωσε επίσης ότι «η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε ένα σχεδιασμό που δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος καθώς τόσο η κατανάλωση αλκοόλ όσο και η αρτηριακή πίεση εκτιμώνται ταυτόχρονα».

«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου υπέρτασης, όπως έχει οριστεί από τις νέες οδηγίες», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα