Η Μέτρηση της Θυρεοσφαιρίνης στον Έλεγχο Υποτροπής του Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Ορισμένες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να επανεμφανιστούν μετά την χεριουργική αφαίρεση τους, επομένως είναι σημαντικό να γίνεται τακτικά έλεγχος για την επανεμφάνισή της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού και ρυθμίζει το μεταβολισμό μέσω παραγωγής των θυρεοειδών ορμονών (Τ3 και Τ4). Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας κακοήθης όγκος του θυρεοειδούς αδένα. Τα δύο συχνότερα είδη καρκίνων του θυρεοειδούς είναι ο θηλώδης και ο θηλακιώδης. Και στους δύο η αρχική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση.

Εξετάσεις Επανεμφάνισης

Μετά την αρχική θεραπεία, χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει γίνει επανεμφάνιση του καρκίνου. Αυτό γίνεται με υπερήχους του λαιμού, ραδιενεργό έλεγχο και υπολογισμό των επιπέδων της θυρεοσφαιρίνης στο αίμα.

Η θυρεοσφαιρίνη είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή της Τ3 και της Τ4. Η φυσιολογική τιμή της θυρεοσφαιρίνης είναι 3-40 ng/ml σε υγιή άτομα. Αν τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης αυξάνονται μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να παρουσίασε υποτροπή του καρκίνου. Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα θυρεοσφαιρίνης είναι συνήθως ενδεικτικά μετάστασης ή υποτροπής. Περίπου το 1/4 των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς έχουν αντισώματα για την θυρεοσφαιρίνη. Τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης μετά από μία λοβεκτομή (μερική αφαίρεση του θυρεοειδούς) πρέπει να είναι αντίστοιχα με το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα που δεν αφαιρέθηκε. Μπορεί να εμφανιστούν ψευδώς υψηλές τιμές της θυρεοσφαιρίνης μετά από μία λοβεκτομή καθώς το μέγεθος του αδένα ενδέχεται να αυξηθεί. Μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς μπορεί να γίνει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο για να καταστραφεί ο ιστός, να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής και να είναι ευκολότερη η παρακολούθηση των επιπέδων της θυρεοσφαιρίνης.

Πώς υπολογίζεται η θυρεοσφαιρίνη;

Τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης υπολογίζονται με την εξέταση ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Η ακρίβεια της εξέτασης εξαρτάται από την ισχύ της σύνδεσης ανάμεσα στη θυρεοσφαιρίνη και το αντίσωμα που χρησιμοποιείται. Αν οι τιμές της θυρεοσφαιρίνης είναι παθολογικές, η εξέταση ELISA πρέπει να επαναληφθεί για να επιβεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα είναι ακριβή. Υπάρχουν και άλλες εξετάσεις για τη θυρεοσφαιρίνη. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το είδος της εξέτασης που έγινε. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα δύο εξετάσεων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν έχει γίνει η ίδια εξέταση στο ίδιο εργαστήριο.

Τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης πρέπει να υπολογίζονται κάθε 3-6 μήνες τα 2 πρώτα χρόνια μετά τη θυρεοειδεκτομή και κάθε 6-12 μήνες μετά τα 2 χρόνια. Ανάλογα με τον ασθενή, η συχνότητα των εξετάσεων μπορεί να διαφοροποιείται. Αν τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης αυξάνονται, μπορεί να υπάρχει επανεμφάνιση του καρκίνου. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνονται συχνότερα εξετάσεις. Όταν τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης παρουσιάζουν μείωση, ο καρκίνος μάλλον υποχωρεί.

Βιβλιογραφία: JAMA

Φωτογραφία: www.medicalgraphics.de (CC BY-ND 4.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα