Η Μακροχρόνια Χρήση Στατινών Προστατεύει από τον Καρκίνο του Προστάτου

Οι στατίνες και τα φάρμακα που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μέσω περιορισμού των λιπιδίων του αίματος βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των συχνότερα συνταγογραφουμένων φαρμάκων. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις αρκετών ερευνών τα τελευταία χρόνια, οι άνδρες που λαμβάνουν τα παραπάνω φάρμακα, έχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτου.

Σήμερα, μία νέα έρευνα με επικεφαλής την Άλισον Μοντούλ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη χρήση των στατινών (για περισσότερο από 10 χρόνια) μπορεί να μειώσει επίσης τον κίνδυνο θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου.

Η Μοντούλ δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνδρες παρουσιάζουν ήπιες μορφές καρκίνου του προστάτου οι οποίες δεν γίνονται ποτέ κλινικώς σημαντικοί. Ο στόχος της με τη νέα αυτή έρευνα, είπε, ήταν να εξετάσει ειδικά ποιες στατίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των θανατηφόρων μορφών καρκίνου του προστάτου.

Η έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την έρευνα Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) η οποία είχε ξεκινήσει το 1985. Στην έρευνα αυτή είχαν λάβει μέρος συνολικά 16.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 45 μέχρι 64 ετών. Η ομάδα της Μοντούλ εξέτασε μόνο 6.518 άνδρες οι οποίοι είχαν δηλώσει συμμετοχή στην έρευνα μετά το 1990, δηλαδή την περίοδο που ξεκίνησε η εποχή των στατινών.

Οι παραπάνω εθελοντές έκαναν εξετάσεις κάθε 3 χρόνια. Απάντησαν επίσης ερωτηματολόγια κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο για τις παραπάνω εξετάσεις, οι οποίες εξέταζαν το ιατρικό τους ιστορικό, δημογραφικούς και παράγοντες από τον τρόπο ζωής καθώς και το ιστορικό χρήσης φαρμάκων. Μέχρι το 1996, το 21% των ανδρών αυτών χρησιμοποιούσε φάρμακα για τον περιορισμό της χοληστερόλης, με την πλειοψηφία αυτών να είναι οι στατίνες. Μέχρι το 2012, 750 άνδρες εμφάνισαν καρκίνο του προστάτου και 90 από αυτούς κατέληξαν εξ’αιτίας της νόσου.

Τα αποτελέσματα

Η μελέτης της Μοντούλ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν φάρμακα για τη ρύθμιση της χοληστερόλης για περισσότερο από 10 χρόνια, είχαν 33% μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποια θανατηφορόρο μορφή καρκίνου του προστάτου και 32% μειωμένη πιθανότητα να διαγνωστούν με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου του προστάτου.

Ο μηχανισμός της προστατευτικής δράσης των στατινών δεν είναι ακόμα γνωστός. Η Μόντουλ υποστήριξε ότι ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα λιπίδια που συσσωρεύονται στα καρκινικά κύτταρα προκαλούν παθολογική σηματοδότηση που ενισχύει την εμφάνιση νεοπλασμάτων. «Οι στατίνες έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και η φλεγμονή αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου», συμπλήρωσε.

Αν και τα πρώτα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, οι στατίνες δεν πρέπει προς το παρόν να χορηγούνται για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτου, καθώς η χορήγησή τους συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως κεφαλαλγία, ίλιγοο, αϋπνία και μυαλγίες) και ακόμα δεν γνωρίζουμε αν οι τελευταίες υπερβαίνουν τα οφέλη. Αν ωστόσο κάποιος λαμβάνει στατίνες για τις επιδράσεις τους στο καρδιαγγειακό, μπορεί να απολαύσει επίσης τα οφέλη για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα