Η Έλλειψη Ύπνου Επιβαρύνει την Υγεία των Οστών

Μπορεί η έλλειψη ύπνου να επηρεάσει την οστική υγεία; Μία νέα έρευνα σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι αυτές που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο χαμηλής οστικής πυκνότητας και οστεοπόρωσης.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Buffalo εξέτασε συνολικά 11.084 γυναίκες οι οποίες είχαν λάβει μέρος στο Women’s Health Initiative.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί συνέχεια μίας προηγούμενης έρευνας από την ίδια ομάδα ερευνητών που είχε παρατηρήσει ότι η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στις γυναίκες.

«Η έρευνά μας προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο στη λίστα των αρνητικών επιδράσεων της έλλειψης ύπνου», είπε η επικεφαλής της έρευνας Heather M Ochs-Balcom, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο University at Buffalo School of Public Health and Health Professions.

«Μας υπενθυμίζει επίσης πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε 7 ή περισσότερες ώρες κάθε μέρα για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας», πρόσθεσε.

Επαναδόμηση των Οστών και Οστεοπόρωση

Τα οστά αποτελούν ζωντανούς ιστούς οι οποίοι συνεχώς επαναρροφώνται και σχηματίζονται εκ νέου. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως επαναδόμηση των οστών, αφαιρεί τους παλαιότερους ιστούς των οστών, τους οποίους και αντικαθιστά με νέους.

«Σε όσους κοιμούνται λιγότερο, πιθανώς η επαναδόμηση των οστών δεν λειτουργεί φυσιολογικά», εξήγησε η Ochs-Balcom.

Ο όρος οστεοπόρωση αναφέρεται στη σημαντική έκπτωση τόσο την πυκνότητας όσο και της ποιότητας των οστών. Είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Στα περισσότερα άτομα, η οστική ισχύς και πυκνότητα, φτάνουν στη μέγιστη τιμή τους λίγο πριν την ηλικία των 30 ετών. Μετά την ηλικία αυτή, ο ρυθμός της επαναρρόφησης ξεπερνά αυτόν του σχηματισμού νέων οστών. Στις γυναίκες, η οστική πυκνότητα παρουσιάζει ταχεία μείωση τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με δεδομένα από το International Osteoporosis Foundation, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων εξ’αιτίας της οστεοπόρωσης.

Τα συχνότερα σημεία καταγμάτων στους ασθενείς με οστεοπόρωση είναι το ισχίο, οι καρποί και η σπονδυλική στήλη.

Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης είναι αρκετά σοβαρά και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό άλγος, δομικές ανωμαλίες και μείωση του ύψους. Τα κατάγματα του ισχίου είναι επίσης επικίνδυνα, καθώς χρειάζονται συνήθως χειρουργείο με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην είναι πλέον αυτάρκης.

Η Μικρότερη Διάρκεια Ύπνου Συνδέεται με Χαμηλότερη Οστική Πυκνότητα

Στη νέα τους έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με διάρκεια ύπνου κάτω από 5 ώρες είχαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε 4 μέτρα της οστικής πυκνότητας σε σχέση με αυτές που είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις της οστικής πυκνότητας στις εθελοντές με τη μικρότερη διάρκεια ύπνου ήταν παρόμοιες με αυτές που ήταν ηλικιακά 1 έτος μεγαλύτερες.

Οι επιστήμονες έκαναν επίσης προσαρμογή για άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, η φυλή, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το ιστορικό καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η χρήση υπνωτικών χαπιών, η άσκηση και το είδος εξέτασης της οστικής πυκνότητας.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το μήνυμα από τη μελέτη τους είναι ξεκάθαρο: Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και τη φυσική άσκηση για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Φωτογραφία: Mislav Marohnić

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα