Η Ανεπάρκεια Βιταμίνης D Μπορεί να Επηρεάσει τη Λειτουργία του Εγκεφάλου

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει τη συνδεσιμότητα των νευρώνων του εγκεφάλου και να προκαλέσει έκπτωση στη μνήμη και τη μάθηση αποσταθεροποιώντας τα περινευρωνικά δίκτυα (PNN), σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Τα PNN αποτελούνται από πρωτεΐνες και μόρια σακχάρων που σχηματίζουν ένα ισχυρό, υποστηρικτικό πλέγμα γύρω από ορισμένους νευρώνες. Με τον τρόπο αυτό, σταθεροποιούν την επαφή των κυττάρων αυτών με άλλους νευρώνες.

Ο Τόμας Μπερν και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, αφαίρεσαν τη βιταμίνη D από τη διατροφή μίας ομάδας υγιών ποντικών. Μία άλλη ομάδα (που αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου) συνέχισε να λαμβάνει κανονικά βιταμίνη D.

Μετά από 20 εβδομάδες, η ομάδα ποντικών που δεν λάμβαναν βιταμίνη D παρουσίασε σημαντική έκπτωση στη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι εγκέφαλοι των ποντικών με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν επίσης σημαντική μείωση των PNN στον ιππόκαμπο, μία περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Υπήρχε επίσης εμφανής μείωση τόσο στον αριθμό όσο και στην ισχύ των συνάψεων ανάμεσα στους νευρώνες στον ιππόκαμπο. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν φάνηκε να επηρεάζει τον όγκο του ιπποκάμπου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Structure and Function.

«Μία παρατήρηση που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι η δεξιά πλευρά του ιπποκάμπου είχε επηρεαστεί περισσότερο από την ανεπάρκεια βιταμίνης D σε σχέση με την αριστερή», είπε ο Μπερν σε μία συνέντευξη.

Η απώλεια της λειτουργικότητας σε αυτή την περιοχή μπορεί να συμβάλλει στην σοβαρή έκπτωση της μνήμης και την διαταραχή στην αντίληψη της πραγματικότητας, χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της σχιζοφρένειας, σημείωσε ο ίδιος. Σχεδόν το 70% των ασθενών με σχιζοφρένεια έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια παρουσιάζουν επίσης αυξημένες διαταραχές στη δεξιά πλευρά του ιπποκάμπου, πρόσθεσε.

Σε μία δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Trends in Neuroscience, ο Μπερν και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D δεν επιτρέπουν σε ορισμένα ένζυμα να διασπάσουν τα PNN. Όταν, ωστόσο, τα επίπεδα της βιταμίνης D μειωθούν, τα ένζυμα αυτά δρουν ανεξέλεγκτα και ξεκινούν να αποδομούν τα PNN.

«Καθώς οι νευρώνες του ιπποκάμπου χάνουν τα υποστηρικτικά τους PNN, δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις συνάψεις και αυτό τελικά οδηγεί σε έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών», είπε ο Μπερν.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τα προηγούμενα δεδομένα ερευνών σε ανθρώπους και πειραματόζωα που παρατήρησαν σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, είπαν οι ερευνητές.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα