Γιατί το Γέλιο είναι το Καλύτερο Φάρμακο; 6 Επιστημονικά Τεκμηριωμένοι Λόγοι

Το γέλιο αποτελεί ένα από τα καλύτερα όπλα για την αντιμετώπιση του στρες, κάτι που επιβεβαιώνεται και από επιστημονικά δεδομένα. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα αποκαλύπτοντας ότι το γέλιο αποτελεί ένα ισχυρό φάρμακο που προσφέρει οφέλη τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο υπόλοιπο σώμα.

Το Γέλιο Ενισχύει την Απελευθέρωση Ενδορφινών

Μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες σχετικά με το γέλιο έδειξε ότι το τελευταίο, όταν συμβαίνει σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, οδηγεί σε απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο μέσω των οπιοειδών υποδοχέων. Όσο περισσότερους οπιοειδείς υποδοχείς έχει κάποιος στον εγκέφαλό του, τόσο ισχυρότερη είναι η επίδραση αυτή. Τα οπιοειδή φάρμακα που προκαλούν εθισμό, όπως η ηρωίνη, προσδένονται επίσης στους παραπάνω υποδοχείς, γεγονός που δείχνει ότι το γέλιο μπορεί να προκαλέσει ευφορία, αντίστοιχα με τα φάρμακα αυτά.

Το Γέλιο Βοηθά στην Κοινωνικότητα

Η επίδραση των ενδορφινών που περιγράφηκε παραπάνω εξηγεί επίσης γιατί το γέλιο είναι τόσο μεταδοτικό σε μία παρέα. Η απελευθέρωση των ενδορφινών από κοινού σε ένα σύνολο δημιουργεί ένα αίσθημα ομαδικότητας και ασφάλειας. Κάθε εγκέφαλος σε μία κοινωνική ομάδα δρα ως πομπός των παραπάνω αισθημάτων, γεγονός που προκαλεί θετικά συναισθήματα και στα άλλα μέλη της ομάδας μέσω του γέλιου. Παρατηρείται ουσιασικά ένα «ντόμινο» ενδορφινών. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν κάποιος αρχίζει να γελάει, θα ξεκινήσουν να γελάνε συνήθως και άλλα άτομα χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν το λόγο που γελάνε.

Το Γέλιο Προστατεύει τη Συνδετικότητα του Εγκεφάλου

Όλες οι μορφές γέλιου δεν έχουν τις ίδες επιδράσεις. Είναι επίσης αρκετά δύσκολο να εξεταστούν οι επιδράσεις καθεμιάς από αυτές τις μορφές. Μία έρευνα παρατήρησε διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε για παράδειγμα το γέλιο από χαρά, το ειρωνικό γέλιο και το γέλιο από γαργαλητό, καθένα από τα οποία ενεργοποιεί διαφορετικές συνάψεις στις περιοχές του εγκεφάλου. Το συμπέρασμα είναι ότι όταν ακούμε κάποιον να γελά προκαλείται έντονη δραστηρότητα στις εγκεφαλικές συνάψεις καθώς προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποια είναι η πρόθεση αυτού που γελά.

Το Γέλιο έχει Σημαντικό Ρόλο στις Διαπροσωπικές Σχέσεις

Μία έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες γελάνε 126% περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, ενώ οι άνδρες είναι αυτοί που προκαλούν συχνότερα το γέλιο. Η παραπάνω παρατήρηση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορικά με τον τρόπο που ξεκινούν και συνεχίζονται οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γυναίκες τυπικά βαθμολογούν το χιούμορ ως ένα από τα 3 σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα μελλοντικό τους ταίρι. Αντίστοιχα, οι άνδρες φαίνεται ότι προτιμούν περισσότερο τις γυναίκες που γελάνε συχνά. Δεν αποτελεί έκπληξη επίσης το γεγονός ότι τα ζευγάρια που αναφέρουν ότι γελάνε μαζί, έχουν συνήθως υψηλότερης ποιότητας σχέση. Το γέλιο αποτελεί αναπόσπαστο παράγοντα για όλους τους εμπλεκόμενους σε μία σχέση.

Το Γέλιο έχει Αντίστοιχες Επιδράσεις με τα Αντικαταθλιπτικά

Το γέλιο προκαλεί απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, της ίδιας ουσίας δηλαδή με αυτή που επηρεάζει η πλέον κοινή κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Η διάρκεια της παραπάνω επίδρασης δεν είναι σαφής από τις έρευνες, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν οφέλη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Το Γέλιο Προστατεύει την Καρδιά

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το γέλιο έχει μία αντιφλεγμονώδη δράση που προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία και τους καρδιακούς μύες από τις αρνητικές επιδράσεις της καρδιαγγειακής νόσου. Ο μηχανισμός της παραπάνω δράσης δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός, ωστόσο φαίνεται ότι συνδέεται με την απόκριση του οργανισμού στο στρες, η οποία σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη φλεγμονή. Το γέλιο πρέπει να αποτελεί κομμάτι κάθε προγράμματος για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Βιβλιογραφία: Forbes

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα