Γιατί είναι Προτιμότερο να Ασκούμαστε Πολλές Φορές την Εβδομάδα για Μικρότερη Διάρκεια;

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η φυσική άσκηση μπορεί να προσφέρει μία σειρά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Ωστόσο, το ιδανικό πρόγραμμα άσκησης είναι μία πρόκληση που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το κοινό.

Η τελευταία μελέτη σε αυτό το πεδίο της έρευνας έδειξε ότι η συχνότητα της άσκησης είναι σημαντικότερος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της τελευταίας συγκριτικά με τη διάρκεια της άσκησης, τουλάχιστον για τις ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Εξετάζοντας συνολικά 36 εθελοντές, οι επιστήμονες της μελέτης αυτής διαπίστωσαν ότι η μικρή διάρκεια άσκησης καθημερινά μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη συγκριτικά με την άσκηση η οποία έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα.

«Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης για μεγάλη διάρκεια στο γυμναστήριο, ωστόσο αυτό δεν είναι σωστό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι εθελοντές της μελέτης χωρίστηκαν σε 3 ομάδες οι οποίες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα εκγύμνασης του δικεφάλου με βαράκια για 4 εβδομάδες. Η πρώτη ομάδα έκανε 6 επαναλήψεις την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα, η δεύτερη έκανε 30 επαναλήψεις μία ημέρα της εβδομάδας, ενώ η τελευταία έκανε μόλις 6 επαναλήψεις μία ημέρα της εβδομάδας.

Η τελευταία ομάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρουσίασε αλλαγές στη μυϊκή δύναμη ή τον όγκο των δικεφάλων. Οι άλλες δύο ομάδες παρουσίασαν την ίδια αύξηση στον μυϊκό όγκο, ωστόσο μόνο η ομάδα που έκανε άσκηση τις 5 από τις 7 ημέρες είχε βελτίωση της μυϊκής δύναμης (10% περίπου).

Αν και η παρούσα μελέτη εξέτασε μόνο 1 είδος άσκησης, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους αφορούν και άλλες μυϊκές ομάδες. Το κύριο μήνυμα της παρούσας μελέτης είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές σε μία ημέρα άσκησης προκειμένου να βελτιώσουμε την μυϊκή μας δύναμη. Ιδανικά, θα πρέπει να ασκούμαστε περισσότερες ημέρες για μικρότερη διάρκεια.

«Οι μύες τροποποιούνται τις ημέρες της ξεκούρασης. Αν κάποιος έκανε φυσική άσκηση για 24 ώρες συνεχόμενα, δεν θα είχε καθόλου οφέλη. Οι μύες χρειάζονται ξεκούραση προκειμένου να βελτιώσουν την ισχύ τους, ενώ όπως έδειξε η μελέτη μας, προτιμούν επίσης την τακτική άσκηση», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Συμπλήρωσαν ακόμη ότι αν χάσουμε μερικές ημέρες άσκησης, δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τις αναπληρώσουμε, αλλά να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας κανονικά.

Προηγούμενες μελέτες από την ίδια επιστημονική ομάδα είχαν δείξει ότι ακόμα και 3 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να προσφέρουν οφέλη, γεγονός που δείχνει ότι είναι προτιμότερο να ασκούμαστε τακτικά, ακόμα και για μικρή διάρκεια.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μείωση της μυϊκής μάζας συνδέεται με διάφορες παθήσεις, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος, η άνοια, ο διαβήτης τύπου 2 και η οστεοπόρωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Φωτογραφία: Frank Cone

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα