Ενέσιμο Φάρμακο για την Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας: Νέα Δεδομένα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η παχυσαρκία είναι η «περίσσεια σωματικού λίπους που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία».

Τα ποσοστά της παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975 και συνεχίζουν να αυξάνονται. Το 2018, το CDC των ΗΠΑ αποφάσισε να θεωρεί παχύσαρκους όλους τους ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 και ακολούθως ανακοίνωσε ότι το 42.4% των ενηλίκων στη χώρα έχει παχυσαρκία. Αν και το ποσοστό των παχύσαρκων είναι χαμηλότερο στις Ευρωπαϊκές χώρες, ξεπερνά και εδώ το 25%.

Η παχυσαρκία γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μία σειρά χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Ενέσιμα Φάρμακα

Αρκετοί ασθενείς με παχυσαρκία δυσκολεύονται να επαναφέρουν και να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος εντός φυσιολογικών ορίων. Ένα νέο ενέσιμο φάρμακο για την απώλεια βάρους εγκρίθηκε πέρσι στις ΗΠΑ και έχει κυκλοφορήσει ήδη σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Το φάρμακο αυτό, γνωστό ως σεμαγλουτίδη, μιμείται την ορμόνη GLP-1 η οποία απελευθερώνεται από τον οργανισμό μετά από ένα γεύμα. Η χορήγηση του φαρμάκου δημιουργεί αίσθημα πλήρωσης στον ασθενή, περιορίζοντας έτσι το αίσθημα πείνας και την κατανάλωση τροφής.

Σε μία κλινική δοκιμή του 2021 που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, 1.961 ενήλικες με ΔΜΣ πάνω από 30 (μέσος ΔΜΣ 37.9) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε σεμαγλουτίδη, ενώ η άλλη placebo.

Η έρευνα αυτή ήταν διπλά τυφλή, δηλαδή ούτε οι εθελοντές αλλά ούτε και οι γιατροί γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκει ο κάθε ασθενής.

Όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη περιόρισαν επίσης την κατανάλωση θερμίδων και αύξησαν την φυσική άσκηση που έκαναν. Είχαν επίσης συμβουλευτικές συναντήσεις με διαιτολόγους κάθε 4 εβδομάδες προκειμένου να συνεχίσουν τις παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Σημαντική Απώλεια Βάρους

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής ήταν εντυπωσιακά. Στην ομάδα που έλαβε σεμαγλουτίδη, οι εθελοντές έχασαν το 14.9% του σωματικού τους βάρους κατά μέσο όρο στις 68 εβδομάδες της κλινικής δοκιμής. Αντιθέτως, οι εθελοντές στην ομάδα ελέγχου έχασαν μόλις το 2.4% του σωματικού βάρους.

Μάλιστα, περισσότερο από το 50% των εθελοντών στην ομάδα που έλαβε το φάρμακο έχασαν περισσότερο από το 15% του σωματικού τους βάρους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που πέτυχε τον παραπάνω στόχο στην ομάδα ελέγχου ήταν 4.9%. Και στις δύο ομάδες εμφανίστηκαν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως διάρροια ή δυσπεψία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία από τις παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες δεν ήταν αρκετά σοβαρή σε σημείο που ο ασθενής να σταματήσει τη θεραπεία.

Μακροπρόθεσμα Αποτελέσματα από τη Χρήση του Φαρμάκου

Σήμερα, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για τη χορήγηση του φαρμάκου μακροπρόθεσμα. Μία εθελοντής της μελέτης που έχασε το 22% του σωματικού της βάρους κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, διαπίστωσε ότι η όρεξή της επανήλθε μόλις σταμάτησε το φάρμακο και άρχισε να παίρνει ξανά βάρος.

Αρκετοί ειδικοί υποστήριξαν ότι η παχυσαρκία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χρόνιο νόσημα. Κατά συνέπεια, οι αλλαγές που κάνουμε στον τρόπο ζωής για την απώλεια βάρους θα πρέπει να συνεχίζονται ακόμα και μετά την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Βέβαια, ακόμα δεν είναι σαφές αν η σεμαγλουτίδη μπορεί να χορηγείται μακροπρόθεσμα. Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της κλινικής δοκιμής υποστήριξαν ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικών ερευνών.

Φωτογραφία: Mikhail Nilov / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα