Έλλειψη Ύπνου: Πώς Επηρεάζει το Κυκλοφορικό Σύστημα;

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι ο ύπνος και η καρδιαγγειακή υγεία συνδέονται μεταξύ τους. Ο μηχανισμός, ωστόσο, μέσω του οποίου η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κυκλοφορικό, είναι ακόμα ασαφής. Μία πρόσφατη έρευνα προσφέρει νέα δεδομένα σχετικά με τον παραπάνω μηχανισμό.

Ο επαρκής ύπνος, δηλαδή οι 7 ώρες ύπνου χωρίς διακοπή κάθε νύχτα, θεωρείται απαραίτητος για τη διατήρηση της γενικότερης υγείας. Η κακή υγιεινή του ύπνου έχει επιδράσεις τόσο στη βραχυπρόθεσμη, όσο και στη μακροπρόθεσμη υγεία, σύμφωνα με δεδομένα από αρκετές έρευνες.

Ένα κομμάτι της υγείας που επηρεάζει από τον ύπνο είναι και το καρδιαγγειακό σύστημα. Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους παρατήρησε ότι ο ύπνος για διάρκεια μικρότερη των 6 ωρών κάθε νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης κατά 27%.

Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε επίσης το 2019 εξηγεί με ποιον τρόπο ο ύπνος προστατεύει την ελαστικότητα των αρτηριών, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος.

Σήμερα, μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο κατάφερε να ταυτοποιήσει ένα βιολογικό μηχανισμό που μπορεί να εξηγήσει γιατί η στέρηση του ύπνου συνδέεται με αύξηση της εναπόθεσης λίπους στις αρτηρίες (αθηρογένεση), κατάσταση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Experimental Physiology, συνδέουν την έλλειψη ύπνου με αλλαγές στα επίπεδα του micro RNA (miRNA) στο αίμα. Τα miRNA είναι μόρια που βοηθούν στη ρύθμιση της έκφρασης των πρωτεϊνών.

«Η παρούσα μελέτη προτείνει ένα νέο μηχανισμό μέσω του οποίου ο ύπνος επηρεάζει την καρδιακή υγεία και τη φυσιολογία», είπε ο Κρίστοφερ ΝτεΣόουζα, επικεφαλής της έρευνας.

Πώς Επηρεάζει την Αγγειακή Υγεία η Έλλειψη Ύπνου;

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος από 24 υγιείς εθελοντές ηλικίας 44-62 ετών, οι οποίοι προσέφεραν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις συνήθεις του ύπνου. Από το σύνολο των εθελοντών, οι 12 ανέφεραν ότι η καθημερινή διάρκεια ύπνου ήταν 7-8.5 ώρες, ενώ οι υπόλοιποι είπαν ότι ο ύπνος τους είχε διάρκεια 5-6.8 ώρες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές με διάρκεια ύπνου κάτω από 7 ώρες είχαν 40-60% μειωμένες ποσότητες miRNA (συγκεκριμένα των miR-125A, miR-126 και miR-146a) στο αίμα σε σχέση με αυτούς που είχαν διάρκεια ύπνου πάνω από 7 ώρες. Τα τρία αυτά miRNA, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, καταστέλλουν την έκφραση των προφλεγμονωδών πρωτεϊνών.

Τα χαμηλά επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών είναι επικίνδυνα, καθώς όπως εξήγησε ο ΝτεΣόουζα, «δρουν ως ‘κυτταρικά φρένα’, επομένως αν οι ποσότητες τους είναι χαμηλές, μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά η υγεία του κυττάρου».

Κατά συνέπεια, τα χαμηλά επίπεδα των κυκλοφορούντων miR-125A, miR-126 και miR-146a μπορεί να προκαλέσουν αγγειακά προβλήματα, όπως φλεγμονή, καθώς και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο ΝτεΣόουζα και η ομάδα του είχαν κάνει ήδη μία ανησυχητική παρατήρηση σε μία προηγούμενη μελέτη τους, κατά την οποία είχαν εξετάσει άνδρες με διάρκεια ύπνου κάτω από 6 ώρες. Στην έρευνα εκείνη παρατήρησαν ότι είχε επηρεαστεί σημαντικά η ενδοθηλιακή λειτουργία σε αυτούς τους ασθενείς.

Ως αποτέλεσμα, τα αγγεία τους δεν είχαν την ικανότητα να διαστέλονται και να συστέλονται έτσι ώστε το αίμα να διέρχεται αποτελεσματικά μέσω αυτών και να φτάνει στα διάφορα όργανα του σώματος. Η κατάσταση αυτή, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία.

7 Ώρες Ύπνου για την Καρδιαγγειακή Υγεία

«Ακόμα δεν είναι σαφές γιατί οι 7-8 ώρες ύπνου είναι η ιδανική διάρκεια», είπε ο ΝτεΣόουζα.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «είναι πιθανό ο οργανισμός να χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου έτσι ώστε να μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα σημαντικών ρυθμιστικών μορίων, όπως τα microRNA».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, ο ΝτεΣόουζα δήλωσε ότι στο μέλλον η διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να γίνεται από τις εξετάσεις αίματος. Οι μικροβιολόγοι θα μπορούν να εξετάσουν τα επίπεδα του miRNA στο αίμα για να διαπιστώσουν αν υπάρχει αθηροσκλήρωση, δήλωσε.

Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες διεξάγουν μία νέα έρευνα στην οποία προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η βελτίωση του ύπνου σε ένα ασθενή μπορεί να επαναφέρει τα επίπεδα των miRNA στο αίμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΝτεΣόουζα τονίζει ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημαντικότητα του καλού ύπνου για την υγεία.

Φωτογραφία: Benjamin Watson

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα