Είναι Επικίνδυνο να Πίνουμε Καφέ με Άδειο Στομάχι;

Ένας τίτλος που μπορεί να έχουμε διαβάσει τελευταία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, αυξάνοντας το άλγος της περιόδου, καθώς και τον κίνδυνο ακμής ή μετεωρισμού. Μάλιστα, η θεωρία αυτή συνδέει τις παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες με τα επίπεδα της κορτιζόλης, μίας ορμόνης η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, καθώς και τη διάθεση.

Πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η παραπάνω θεωρία, όμως; Είναι επικίνδυνο να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι;

Στην πραγματικότητα, δεκαετίες ερευνών για τον καφέ και την καφεΐνη έχουν δείξει ότι ναι μεν η απορρόφηση της καφεΐνης είναι ταχύτερη όταν το στομάχι είναι άδειο, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι πίνοντας καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσουμε διαταραχές στα επίπεδα της κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή τυπικά παράγεται τις πρωινές ώρες και η παραγωγή της δεν επηρεάζεται με κάποιο τρόπο από τον καφέ.

Αντιθέτως, πληθώρα δεδομένων έχει δείξει ότι ο καφές μπορεί να προσφέρει μία σειρά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλες ωφέλιμες ουσίες που περιορίζουν τον κίνδυνο για διάφορα χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων και η άνοια.

Μπορεί ο Καφές να Προκαλέσει Μετεωρισμό;

Αναφορικά με το μετεωρισμό, είναι αλήθεια ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία της πέψης, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ο μετεωρισμός και τα αέρια.

Ακόμη, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό σε άτομα που έχουν ευαισθησία στη λακτόζη. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να αποφεύγουν το γάλα στον καφέ ή να το αντικαθιστούν με υποκατάστατα.

Ο καφές μπορεί επίσης να αυξήσει την απελευθέρωση γαστρικού υγρού σε ορισμένα άτομα, γεγονός που οδηγεί σε μετεωρισμό και δυσπεψία.

Τα άτομα αυτά πιθανώς δεν θα πρέπει να πίνουν καφέ με άδειο στομάχι.

Εκτός από τον καφέ, αρκετά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν επίσης τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα την εμφάνιση μετεωρισμού.

Πρέπει να Τρώμε Πρωινό πριν τον Καφέ;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα.

Μία έρευνα του 2020 υποστήριξε ότι η απάντηση είναι καταφατική, ωστόσο αυτό δεν ήταν το κύριο τελικό σημείο της έρευνας και επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η προσέγγιση αυτή είναι πράγματι προτιμότερη.

Η μελέτη αυτή είχε ασχοληθεί με τις επιδράσεις της αϋπνίας στο μεταβολισμό και είχε διαπιστώσει ότι ο καφές το πρωί μετά από μία νύχτα με περιορισμένο ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος.

Κατά συνέπεια, είναι προτιμότερο να ασχολούμαστε περισσότερο με τις επιδράσεις του καφέ στην υγεία μας ανεξαρτήτως αν έχουμε φάει πρωινό ή όχι. Καθώς κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στην καφεΐνη θα πρέπει να εξετάσουμε αν η ουσία αυτή δημιουργεί προβλήματα για εμάς και αν ναι να προτιμούμε προϊόντα χωρίς καφεΐνη.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα