Δυτική Δίαιτα: Πώς Αυξάνει τον Κίνδυνο Λιπώδους Διήθησης του Ήπατος;

Μία επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ εξερεύνησε το μηχανισμό της σύνδεσης ανάμεσα στη Δυτική δίαιτα και τον κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, καταλήγοντας σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της παραπάνω μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, η Δυτική δίαιτα ενεργοποιεί διάφορους μικροβιακούς και μεταβολικούς μηχανισμούς οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τον άξονα εντέρου-ήπατος.

«Ακόμα γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τους μηχανισμούς της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και το εντερικό μικροβίωμα. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι αρκετοί μεταβολίτες που παράγονται από τα μικρόβια στο έντερο μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ήπατος. Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε ειδικά ποια είδη βακτηρίων παράγουν τους παραπάνω μεταβολίτες, καθώς και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων επηρεάζεται το ήπαρ. Η έρευνά μας αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τους παραπάνω μηχανισμούς», τόνισαν οι συγγραφείς.

Το έντερο και το ήπαρ συνδέονται ανατομικά και λειτουργικά μέσω της πυλαίας φλέβας. Οι Δυτικές δίαιτες μπορεί να αλλάξουν τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, γεγονός που οδηγεί σε παραγωγή τοξινών που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ήπατος.

Στην παρούσα μελέτη, η επιστημονική ομάδα εξέτασε πειραματόζωα (ποντίκια) τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη από αυτές έκανε δίαιτα με υψηλά λιπαρά και σάκχαρα, ενώ η δεύτερη ομάδα έκανε μία συμβατική δίαιτα και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, στα ποντίκια της πρώτης ομάδας, τα επίπεδα των βακτηρίων Blautia αυξήθηκαν σημαντικά. Τα βακτήρια αυτά παράγουν ένα λιπίδιο που προκαλεί ηπατική φλεγμονή και ίνωση. Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια αυτής της ομάδας παρουσίασαν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται στον άνθρωπο.

«Η λιπώδης διήθηση του ήπατος αποτελεί σήμερα μία παγκόσμια επιδημία και θεωρείται η πρώτη αιτία κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος. Μάλιστα, αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από άλλες μορφές καρκίνου έχουν επίσης λιπώδη διήθηση του ήπατος χωρίς να το γνωρίζουν. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη θεραπεία για αρκετές μορφές καρκίνου», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια ένα κοκτέιλ αντιβιοτικών το οποίο κατάφερε να περιορίσει την ηπατική φλεγμονή και τη συσσώρευση λιπών στο ήπαρ. Η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι συγκεκριμένα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν πιθανώς χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της λιπώδους διήθησης του ήπατος μέσω τροποποιήσεων στο εντερικό μικροβίωμα.

Φωτογραφία: Tim Samuel

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα