Δύο Συστατικά του Καφέ Μπορούν να Βοηθήσουν στην Αντιμετώπιση της Νόσου του Parkinson

Μία ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα συστατικό του καφέ το οποίο «συνεργάζεται» με την καφεΐνη για να αντιμετωπίσει τη νόσο του Parkinson και την άνοια με σωμάτια Lewy, δύο προοδευτικές και προς το παρόν ανίατες νόσους που σχετίζονται με νευροεκφυλισμό στον εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε προσφάτως στο Proceedings of the National Academy δείχνει ότι τα δύο αυτά συστατικά μπορεί να αποτελέσουν θεραπευτική επιλογή για την επιβράδυνση της πορείας των παραπάνω νόσων.

Η επικεφαλής της έρευνας, Μ. Μάραλ Μουράντιαν, διευθύντρια στο Rutgers Robert Wood Johnson Medical School Institute for Neurological Therapeutics, δήλωσε ότι στο παρελθόν ορισμένες έρευνες είχαν δείξει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Parkinson. Οι προστατευτικές αυτές ιδιότητες του καφέ είχαν αποδοθεί στην καφεΐνη, ωστόσο οι κόκκοι του καφέ περιέχουν περισσότερες από χίλιες ακόμα ουσίες των οποίων οι δράσεις δεν έχουν εξεταστεί εκτενώς.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ένα λιπαρό οξύ που προέρχεται από το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, το οποίος λέγεται EHT (Eicosanoyl-5-hydroxytryptamide) και βρίσκεται στο κηρώδες κάλυμα του κόκκου. Παρατηρήθηκε στην έρευνα ότι η EHT προστατεύει τον εγκέφαλο των ποντικών από την παθολογική συσσώρευση πρωτεϊνών που συνδέεται με τη νόσο Alzheimer και την άνοια με σωμάτια Lewy.

Στην παρούσα μελέτη, η ομάδα της Μουράντιαν αναρωτήθηκε αν η EHT και η καφεΐνη μπορούν να «συνεργαστούν» για να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία στον εγκέφαλο. Χορήγησαν σε ποντίκια μικρές δόσεις καφεΐνης ή EHT κατά μόνας ή σε συνδυασμό. Όταν οι ουσίες χορηγήθηκαν ως μονοθεραπεία δεν προσέφεραν οφέλη, ωστόσο ο συνδυασμός της χορήγησής τους, ενίσχυσε τη δραστηριότητα ενός καταλύτη που βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης επιβλαβών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο συνδυασμός EHT και καφεΐνης μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να ανακόψει την πορεία των παραπάνω παθήσεων. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της νόσου, χωρίς ωστόσο να προστατεύουν από τον νευροεκφυλισμό στον εγκέφαλο.

Η Μουράντιαν είπε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ποια είναι η σωστή ποσότητα και αναλογία EHT και καφεΐνης που απαιτείται για την πρόληψη των παραπάνω νόσων στον άνθρωπο.

«Η EHT είναι μία ουσία που βρίσκεται σε διάφορα είδη καφέ αλλά η ποσότητά της σε καθένα από αυτά διαφέρει. Είναι σημαντικό να καθοριστεί η κατάλληλη αναλογία που προσφέρει οφέλη έτσι ώστε να μην γίνεται υπερβολική κατανάλωση καφέ, καθώς η τελευταία δεν είναι στείρα αρνητικών επιδράσεων», δήλωσε.

Η νόσος του Pakrinson είναι μία νόσος του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει σε τρόμο, ακαμψία, δυσκολία στο περπάτημα, καθώς και διαταραχή της ισορροπίας και του συντονισμού των κινήσεων.

Η άνοια με σωμάτια Lewy είναι μία από τις πλέον κοινές μορφές άνοιας και προκαλεί διαταραχές στη σκέψη, τη συμπεριφορά, τη διάθεση και την κίνηση.

Βιβλιογραφία: Rutgers Today

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα