Δύο Συμπληρώματα στη Μάχη κατά της Μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας

Μία επιστημονική ομάδα από την ιατρική σχολή της Σιγκαπούρης ανακάλυψε ένα μηχανισμό που ενοχοποιείται για μία προχωρημένη μορφή της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σύμφωνα με την ίδια ομάδα, τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος είναι δυνατό να παρέμβουν στον παραπάνω μηχανισμό.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει ένα μεγάλο εύρος παθήσεων του ήπατος σε άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Η νόσος αυτή επηρεάζει σήμερα περίπου το 25% του παγκοσμίου πληθυσμού.

Το κύριο χαρακτηριστικό της λιπώδους διήθησης του ήπατος είναι η εναπόθεση λίπους στο ήπαρ, κατάσταση η οποία ενοχοποιείται για την πλειοψηφία των μεταμοσχεύσεων ήπατος σήμερα. Η υψηλή συχνότητα της νόσου συνδέεται κυρίως με το διαβήτη και την παχυσαρκία, δύο παθήσεις που επηρεάζουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο και όχι μόνο. Αν η λιπώδης διήθηση του ήπατος δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε μία σοβαρότερη κατάσταση που λέγεται μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

«Αν και η εναπόθεση λίπους στο ήπαρ μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια, αν φτάσουμε στο στάδιο της στεατοηπατίτιδας, τότε έχουμε δυσλειτουργία του ήπατος, κίρρωση και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Σήμερα, δεν υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι μηχανισμοί που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου. Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η νόσος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος, δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος του τελευταίου στην εμφάνιση της νόσου.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης από τη Σιγκαπούρη, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ινδία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε τη σύνδεση της ομοκυστεΐνης με τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα σε προκλινικά μοντέλα, καθώς και σε ανθρώπους εθελοντές. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο ήπαρ, το αμινοξύ μπορεί να προσδεθεί σε διάφορες πρωτεΐνες αλλάζοντας τη δομή τους και εμποδίζοντας τη λειτουργία τους. Μάλιστα, όταν η ομοκυστεΐνη προσδένεται σε μία πρωτεΐνη που λέγεται συνταξίνη 17, μπορεί να αποτρέψει την αυτοφαγία, μία διαδικασία απαραίτητη για το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, την καταστροφή των μιτοχονδρίων και την πρόληψη της φλεγμονής. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε εμφάνισης λιπώδους μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας.

Σημαντικότερα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της συνταξίνης 17 στο ήπαρ και να επαναφέρει την αυτοφαγία. Τα συμπληρώματα αυτά επιβραδύνουν επίσης την πορεία της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας και περιορίζουν την ηπατική φλεγμονή καθώς και την ίνωση.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δείχνουν ότι δύο σχετικά φτηνά συμπληρώματα μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας. Επιπλέον, η έρευνά μας έδειξε ότι τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στον ορό ή στο ήπαρ μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης για τη σοβαρότητα της νόσου», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Castorly Stock

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα