Διαταραχές του Κιρκαδικού Ρυθμού και Καρκίνος: Υπάρχει Σύνδεση;

Μία επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι υπάρχει ισχυρή μοριακή σύνδεση ανάμεσα στις διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού και τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασμάτων στον πνεύμονα. Η ομάδα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Rochester και δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances πριν από λίγες ημέρες.

Ο κιρκαδικός ρυθμός, τον οποίο μπορεί να γνωρίζουμε και ως «βιολογικό ρολόι», είναι ο κυτταρικός μηχανισμός που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης στον άνθρωπο. Στο παρελθόν, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού αποτελούν δυνητικό καρκινογόνο.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances περιγράφει με λεπτομέρεια ένα μοριακό μηχανισμό ο οποίος συνδέει τις διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού με την ενεργοποίηση ενός παθολογικού γονιδίου (HSF1) που προκαλεί νεοπλάσματα στον πνεύμονα. Οι πνεύμονες είναι όργανα του σώματος που συνδέονται στενά με το βιολογικό ρολόι και, όπως φαίνεται, είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στις διαταραχές του τελευταίου.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν διάφορα μοντέλα ποντικών στα οποία εξερεύνησαν το ρόλο του γονιδίου HSF1, το οποίο όπως προαναφέρθηκε συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι είναι δυνατό να ρυθμίσουμε την ενεργοποίηση του γονιδίου HSF1 με φάρμακα, έτσι ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση καρκίνου σε ασθενείς με διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού.

Αν και η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι στο παρελθόν αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει σύνδεση ανάμεσα στις διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού και τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασμάτων.

«Όλα τα δεδομένα δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση. Αντίστοιχα φαινόμενα με αυτά που παρατηρήσαμε στα ποντίκια με διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε άτομα που δουλεύουν νυκτερινές βάρδιες ή κυλιόμενο ωράριο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι στο μέλλον οι γιατροί θα πρέπει να θεωρούν ίσως τις διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς η παρούσα μελέτη εξέτασε πειραματόζωα, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μία κλινική δοκιμή με ανθρώπους εθελοντές.

Φωτογραφία: Monoar Rahman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα