Διαλειμματική Νηστεία: Λιγότερο Αποτελεσματική από τον Περιορισμό των Θερμίδων για την Απώλεια Βάρους

Η διαλειμματική νηστεία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και διαφημίζεται αρκετά για την απώλεια βάρους. Μία νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι μπορούμε να επιτύχουμε εξίσου αποτελεσματική μείωση του σωματικού μας βάρους χωρίς να περιορίζουμε τα γεύματά μας σε ένα συγκεκριμένο διάστημα της ημέρας.

Μάλιστα, η έρευνα αυτή έδειξε ότι ο περιορισμός των θερμίδων είναι περισσότερο αποτελεσματικός από τη διαλειμματική νηστεία για την απώλεια βάρους.

Στο διάστημα των 6 ετών της μελέτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν περισσότερα γεύματα με μεγάλο αριθμό θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν αυξημένη πιθανότητα να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος.

Αντιθέτως, αυτοί που έκαναν μικρότερα γεύματα είχαν αυξημένη πιθανότητα να χάσουν βάρος στο ίδιο διάστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρατήρηση της ομάδας ότι το διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο γεύμα μίας ημέρας ήταν ένας παράγοντας που δεν συνδέθηκε με αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους.

Από τις παραπάνω παρατηρήσεις, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η συχνότητα και το μέγεθος των γευμάτων επηρεάζει περισσότερο το σωματικό βάρος σε σχέση με τον περιορισμό των γευμάτων σε ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Τα Δεδομένα της Έρευνας

Στην παρούσα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, συμμετείχαν συνολικά περίπου 550 ενήλικες εθελοντές.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάθε εθελοντή από τα ιατρικά ηλεκτρονικά αρχεία. Οι εθελοντές χρησιμοποίησαν επίσης μία εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα, η οποία κατέγραφε την ώρα του ύπνου, καθώς και το μέγεθος των γευμάτων τους κατά προσέγγιση.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τη φυσική άσκηση, την πρόσληψη θερμίδων, το ιστορικό καπνίσματος, καθώς και άλλους παράγοντες.

Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε την πορεία των εθελοντών για ένα διάστημα περίπου 6 ετών.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι τόσο τα μεγάλα γεύματα (πάνω από 1000 θερμίδες), όσο και τα μέτρια γεύματα (500-1000 θερμίδες) συνδέονται με αύξηση του σωματικού βάρους.

Αντιθέτως, τα μικρά γεύματα συνδέθηκαν με μείωση του σωματικού βάρους στο διάστημα που εξετάστηκε.

Η ώρα των γευμάτων, με τη σειρά της, δεν συνδέθηκε καθόλου με το σωματικό βάρος. Για παράδειγμα, το διάστημα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο γεύμα της ημέρας δεν επηρέαζε καθόλου τις προσπάθειες για απώλεια βάρους, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Τα Μεγαλύτερα Γεύματα Συνδέονται Συνήθως με Περισσότερες Ανθυγιεινές Θερμίδες

Όπως υποστήριξε η ομάδα, η παρατήρηση ότι τα μεγαλύτερα γεύματα συνδέονται με υψηλότερη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας επαληθεύεται και στην κλινική πράξη. Συγκεκριμένα, αυτοί που κάνουν λίγα μεγάλα γεύματα συνήθως καταναλώνουν μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν πολλά μικρά γεύματα.

Η ομάδα αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, όπως για παράδειγμα οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, τα υγιεινά λίπη, οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εθελοντές που καταναλώνουν λίγα μεγάλα γεύματα συνήθως δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού στις παραπάνω ουσίες.

Κατά συνέπεια, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 3 γεύματα κάθε μέρα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η μελέτη τους, ως έρευνα παρατήρησης, δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ακόμη, αρκετοί εθελοντές ενδεχομένως δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν σωστά το μέγεθος των μερίδων που κατανάλωναν γεγονός που ενδέχεται να επηρέασε τα αποτελέσματα της μελέτης.

Φωτογραφία: Jakson Martins

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα